Vyfoť se s červenou kartou, letí internetem. Zemanových příznivců ale také přibývá

21.11.2014 12:29

Demonstrace odehrávající se na pětadvacáté výročí 17. listopadu i po něm jsou součástí aktivit, které prezidentovi odpůrci a příznivci v poslední době organizují. „Boj“ o prezidenta Zemana se vedle ulic odehrává i na internetu, kde příznivci jednoho či druhého tábora vyvěšují petice, ke kterým se každý občan může připojit svým podpisem. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jak si tyto podpisové akce v současné době stojí.

Vyfoť se s červenou kartou, letí internetem. Zemanových příznivců ale také přibývá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pražském Klárově došlo ke střetu odpůrců a sympatizantů Miloše Zemana. Šlo zejména o střety slovní, k fyzickému kontaktu povětšinou nedošlo

Bezpochyby nejrozšířenější peticí proti prezidentu Zemanovi je ta, kterou na server petice24.com vyvěsil Jan Němec. Do dnešního dne ji podepsalo téměř devadesát tři tisíc osob, kteří nesouhlasí s jednáním a vystupováním prezidenta Miloše Zemana, a proto požadují jeho okamžitou abdikaci. Vadí jim zejména to, že Zeman nehájí zájmy České republiky a dělá jí špatné jméno doma i v zahraničí, jedná v rozporu s dobrými mravy a zásadami slušného chování, je špatným příkladem pro občany České republiky a není dobrým pokračovatelem masarykovské tradice, i když se na ni často odvolává.

Příznivce prezidenta Zemana zase mobilizuje Strana práv občanů v čele s předsedou Janem Velebou. Tomu se zdá, že proti prezidentovi dolních deseti milionů občanů České republiky je nejrůznějšími povaleči z pražských kaváren dlouhodobě vedena negativní a často zákeřná kampaň, která přesahuje všechny únosné meze. A proto se rozhodl svým jménem zaštítit podpisovou akci na obranu prezidenta Zemana. Petice s názvem „Bráníme českého prezidenta“ je zájemcům k dispozici v papírové verzi a prozatím není známo, kolik lidí ji už podepsalo. Podobnou petici, ale v elektronické verzi do dnešního dne podepsalo necelých čtyři a půl tisíce občanů.

Prezidentových odpůrců bylo víc

Podobně se dají vyčíslit i demonstrace, které se odehrávaly zejména sedmnáctého listopadu v Praze. Oba tábory se svolávaly přes sociální sítě a úspěšnější v tom byli odpůrci současné hlavy státu.

Několik stovek prezidentových odpůrců se v pondělí prošlo od pražského Betlémského náměstí na Hradčanské náměstí, kde se podle informací České televize nakonec sešlo několik tisíc lidí. Další demonstrace s názvem „Chci si s vámi promluvit, pane prezidente“ se konala na Národní třídě. Její organizátor Martin Přikryl uvádí, že se k němu na Facebooku připojilo devatenáct tisíc lidí a dalších dvanáct až patnáct tisíc ukázalo prezidentovi červenou kartu v Praze, Brně, Ostravě či na vesnicích a ve městech Evropy i světa, což někteří demonstrují vyvěšením fotky ve stejnojmenné facebookové skupině.

Prezidentovi příznivci rozbili svůj pražský stan na Klárově. Na Facebooku je svolávala skupina „Braňme prezidenta", ve které je pět set uživatelů sociální sítě. Svoji účast jich přislíbilo patnáct, reálně se na mítink dostavilo zhruba tři sta lidí. K vyjádření svých sympatií k hlavě státu použili po vzoru jeho odpůrců karty, které jinak vytahují z kapsy pouze rozhodčí při sportovních utkáních. Červenou v tomto případě nahradila zelená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…