Vyhazov Kvapilové: Slavný lékař píše stížnost, padlo i sprosté slovo

03.09.2013 9:20

Kauza odvolání ředitelky Nových médií České televize Pavlíny Kvapilové pokračuje přímluvami několika významných osobností veřejného života. Lékař Jan Hnízdil a publicista Štěpán Kotrba ocenili její kvality, a druhý přidal ještě ráznou výzvu k odvolání generálního ředitele Petra Dvořáka. A se zastáním přispěchala i její kolegyně Daniela Drtinová, kvůli které celá kauza vznikla.

Vyhazov Kvapilové: Slavný lékař píše stížnost, padlo i sprosté slovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavlína Kvapilová

Pavlína Kvapilová po svém odvolání vydala tiskové prohlášení, ve kterém informovala, že důvodem jejího odvolání měla být „ztráta důvěry“. K tomu přidala informaci, že v posledních dnech se s ní ředitel Dvořák příliš nebavil o pracovních záležitostech.

„Při našich posledních setkáních bylo hlavním tématem vždy mé veřejné vystoupení po stažení Daniely Drtinové z pořadu Události, komentáře, případně jeho možné následky,“ informovala. Proto se prý domnívá, že důvodem odvolání bylo její angažmá ve prospěch Drtinové.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák v tiskovém prohlášení, které vydal v pondělí, uvedl, že se s Kvapilovou rozcházel v představách o rozvoji a fungování Nových médií, za která zodpovídala. Pak naznačil, že důvodem bylo i její chování v „kauze Drtinová“.

„Zásadně rozdílný ale byl i náš pohled na spolupráci v týmu,“ napsal generální ředitel. Kvapilové prý v této souvislosti nevytýkal její názor, ale zvolenou formu veřejného dopisu. „Jsem totiž přesvědčen, že diskuse mezi nejbližšími členy týmu vedení se nevede přes novinové články a sociální sítě, ale přímo,“ dodal.   

K vyhazovu Kvapilové se vyjádřila i Daniela Drtinová, kterou její kolegyně v kritizovaném otevřeném dopise podpořila. Odvolání Kvapilové ji prý zaskočilo. Když akceptovala své přeřazení z večerních Událostí, komentářů do podvečerního Interview, požádala prý Dvořáka, aby další problémy řešil uvnitř redakce.

„Plně samozřejmě respektuji právo generálního ředitele odvolávat manažery. Pokud jsou však odvoláváni ti, kteří na chyby upozorňují, považuji za svou profesní povinnost zaujmout k událostem posledních týdnů tento otevřený postoj,“ napsala Drtinová ve svém prohlášení.

Dvořák by neměl řídit ani koloběžku

Názor, že Kvapilová byla odvolána kvůli podpoře Drtinové, zjevně zastává i lékař Jan Hnízdil, který se s Kvapilovou setkával v pořadu Hyde park. Hnízdil v dopise předsedovi Rady České televize Milanovi Uhdemu nejprve píše, že odmítá názor prezidenta Zemana, že žurnalisté jsou „pitomci, hnůj a fekálie“. Jako příklad uvádí dvě novinářky z České televize, kterým se podle něj v nedávné minulosti stala křivda.

„Rozhovory, paní Kvapilová v Hyde parku a paní Drtinová v Událostech, komentářích, vedly vždy korektně, věcně, se zájmem a laskavým lidským přístupem,“ píše o televizních tazatelkách. Proto jej prý velmi překvapilo, že právě tyto dvě redaktorky byly odvolány (Kvapilová), respektive přeřazeny na jiný pořad (Drtinová).

Zejména vysvětlení o „ztrátě důvěry“ pro Kvapilovou, která se ohradila proti přeřazení své kolegyně, prý vyvolává obavy o dění v ČT. „Jako občan a řádný koncesionář ČT si Vás proto dovoluji požádat, aby Rada ČT okolnosti odvolání, resp. přeřazení, paní Pavlíny Kvapilové a paní Daniely Drtinové prošetřila a s důvody seznámila veřejnost,“ píše lékař.

Kvapilové se zastal i komentátor Štěpán Kotrba. „Pavlína Kvapilová byla evangelistou televize veřejné služby zítřka, interaktivity nových médií a sociálních sítí. Takových lidí je v Česku málo, v České televizi dva, tři,“ napsal v úterý na svůj Facebook. Dokázala prý dát obsahu vysílání myšlenkový přesah, byla vizionářem a chápala, co znamená „veřejná služba“.

Ředitel Dvořák podle něj udělal první osudovou chybu v tom, že ponechal na obrazovce Danielu Drtinovou, a dokonce této špatné moderátorce dal vlastní pořad. Vyhození Kvapilové bylo prý druhou osudovou chybou. Takto se prý nechová manažer, ale diletant.

Ještě předtím přidal na svůj Facebook ještě peprnější glosu k působení ředitele Dvořáka. „Myslím, že čím dřív půjde generální ředitel Dvořák do prdele, tím líp pro Českou televizi i tuto zemi,“ napsal. Takto arogantní diletant by podle Kotrby neměl řídit ani koloběžku, natož takto významnou kulturní instituci.    

Svůj názor řekl ParlamentnímListům.cz i mediální odborník Petr Žantovský.

„Zaznamenal jsem, že v tomto případě šlo o paní Drtinovou. Já se ale domnívám, že právě Drtinová v posledních měsících velmi oslabila svůj žurnalistický výkon a podle mne ji tak plným právem ředitel Dvořák nechal vyměnit v postu Událostí, komentářů. Tyto výměny jsou ale velice zdravé i z hlediska diváckého a jestliže se to paní Kvapilové nelíbilo, tak má právo to také říkat. Na druhou stranu, že bych nějak dramaticky zaznamenával přínos Pavlíny Kvapilové pro funkci Nových médií v České televizi, to neumím plně říci, že by tomu tak bylo,“ zmínil Petr Žantovský.

„Pokud vím, tak tu divizi rozjížděl Milan Fridrich a dal jí prvotní impuls a dal jí směrování a paní Kvapilová v tom zřejmě nějak rutinérsky pokračovala. Já tak nechci přímo hodnotit její působení tam, ale myslím si, že je zcela v kompetenci generálního ředitele vybírat si spolupracovníky v managementu, pokud si nerozumí v podstatné věci. A mezi podstatné věci určitě patří i obsazení klíčové relace publicistické, protože to je vlajková loď takové televize,“ doplnil Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…