Vyhlášena republika „Nové Rusko". Spojuje povstalecké republiky z východu Ukrajiny

24.05.2014 16:25

Zástupci samozvaných „lidových republik" z východu Ukrajiny v sobotu na utajeném místě v Doněcku podepsali dohodu o spojení a vytvoření státního útvaru „Nové Rusko". Oznámila to ukrajinská agentura URA-Inform Donbas. Dokument prý podepsali zástupci proruských organizací z jihu a východu Ukrajiny.

Vyhlášena republika „Nové Rusko". Spojuje povstalecké republiky z východu Ukrajiny
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska

Vytvoření nového „státu" den před prvním kolem ukrajinských prezidentských voleb potvrdila ruská státní televize Rossija 24. Smlouvu o vytvoření Nového Ruska podepsali premiér Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj a šéf parlamentu Luhanské republiky Alexej Karjakin.

Pod Nové Rusko spadá Charkov, Luhansk, Doněck i Oděská oblast

Označení Nové Rusko pro východ a jih Ukrajiny zavedl do politického slovníku v jednom z nedávných projevů ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl, že „Novorossija" v carských dobách nebyla součástí Ukrajiny, předána byla Kyjevu až sovětskou vládou ve 20. století. Do Nového Ruska Kreml počítá Charkovskou, Luhanskou, Doněckou, Chersonskou, Mykolajivskou a Oděskou oblast.

Právě zástupci těchto oblastí se dnes do Doněcka sjeli a podle agentury Unian se k nim připojili i proruští aktivisté z Dněpropetrovské a Záporožské oblasti.

Smlouva o vzniku Nového Ruska je projevem rozkolu mezi proruskými vzbouřenci

Podle ukrajinských médií smlouva o vzniku Nového Ruska není projevem sjednocení, ale spíš rozkolu mezi proruskými vzbouřenci. Souběžně se vznikem Nového Ruska byla totiž v Doněcku založena organizace Lidová fronta, která sdružuje zástupce konkurenční Koordinační rady ukrajinského jihovýchodu.

Za Doněckou lidovou republiku zakládající listinu Lidové fronty podepsal šéf tamního parlamentu Denis Pušilin, za Luhanskou „lidový gubernátor" Valerij Bolotov. Podpisy prý připojili i delegáti z Dněpropetrovska, Záporoží, Charkova, Mykolajiva, Chersonu a Oděsy.

Doněcká lidová republika v sobotu podle ruských médií otevřela v Moskvě své první zahraniční „velvyslanectví". Podle prohlášení doněckých povstalců se samozvané republice už dostalo oficiálního uznání „řady ruských společenských a vlasteneckých organizací". Ambasáda prý už přijímá žádosti o vydání doněckého pasu.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…