Vyhlášení války novinářům, nebo snaha věci měnit? Zeman vzbudil rozpaky

08.03.2013 18:51

Podle některých expertů na mediální komunikaci se během dnešní inaugurace dopustil prezident Miloš Zeman přešlapu, který může vyústit v mediální válku. Ve své řeči totiž mimo jiné zmínil, že hodlá bojovat proti velké části médií kvůli jejich způsobu psaní stylem "vymývání mozků". Podle jiných expertů se ale touto kritikou může zvednout úroveň české žurnalistiky.

Vyhlášení války novinářům, nebo snaha věci měnit? Zeman vzbudil rozpaky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při inauguračním projevu

V dnešním inauguračním projevu na Pražském hradě Zeman uvedl, že chce jako prezident bojovat s kmotrovskými mafiemi, proti neonacistům a podstatné části médií, která se podle něho zaměřuje na "vymývání mozků". Prezidentský úřad nabídl ale také jako neutrální pole pro dialog stran a organizací. V případě médií hovořil Zeman mimo jiné o "upovídaných komentátorech, kteří píšou o všem a nerozumí ničemu".

"Je to nešťastný výrok, který nemá v současnosti obdoby, aby v inauguračním projevu zaútočil na tisk, bez něhož vlastně nemůže existovat. Symbióza politiků a médií je základem fungování demokracie...," řekl spisovatel a publicista Karel Hvížďala. Upozornil také, že se Zeman může snažit zasahovat do fungování veřejnoprávních médií, zejména televize a rozhlasu.

Zeman vyhlásil válku médiím

Soukromá média se prý mohou dostat pod tlak kvůli inzerentům. To není podle Hvížďaly dobrá zpráva obzvlášť, když by nefungovala opozice. "On mluvil znovu nepřímo o možnosti znovuzavedení opoziční smlouvy jako klidného typu vládnutí," poznamenal Hvížďala. Se Zemanovým výběrem nových ústavních soudců by to podle něj mohlo znamenat vykročení k poloprezidenstkému systému a ohrožení tradiční funkce ústavních orgánů.

Zeman ve svém projevu de facto otevřeně vyhlásil válku českým médiím, upozornila šéfredaktorka webu MediaGuru.cz Martina Vojtěchovská. V případě jeho osoby nejde podle ní o něco nového, protože jeho negativní vztah k novinářům je všeobecně známý. "Ale pro další vývoj českých médií by mohl být nebezpečný v tom, kdyby se tato negativita začala projevovat omezováním svobody médií v podobě legislativních úprav," řekla.

Kritika může pozvednout žurnalistiku

Šéfredaktor webu Médiář.cz Ondřej Aust fundovanou kritiku médií podle svých slov obecně vždy oceňoval. "Ovšem pan prezident sám v kampani opakovaně lhal. Divím se tedy, že neváhá osočit novináře, že někomu vymývají mozek. Asi mu tentokrát - po kmotrovských mafiích a neonacistických bojůvkách - chyběl třetí bod do výčtu," připomněl Aust i způsob kampaně, která Zemanovi pomohla do prezidentské funkce.

Zemanova kritika podle mediálního experta deníku Insider Daniela Köppla nebyla tolik namířená proti jednotlivým titulům, jako spíše proti konkrétním novinářům. Ti si prý za to mohou svými ideologickými přístupy. "Zemanova kritika českých médií nemusí vyústit v boj, ale naopak může přinést aktivity, které úroveň žurnalistiky pomohou zvýšit," míní Köppl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…