Vyhlazení Lidic přežili další lidé, tvrdí kardinál Duka

08.03.2012 7:05

Kardinál Dominik Duka přišel se zajímavým svědectvím o vypálení Lidic nacisty během 2. světové války. Podle něj se z obklíčené vesnice dostali dva lidé, muž a žena. Řekl to po zhlédnutí filmu Lidice, uvádí deník MF Dnes.

Vyhlazení Lidic přežili další lidé, tvrdí kardinál Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Kardinál Duka napsal autorovi předlohy filmu Zdeňku Mahlerovi, že se v roce 1990 setkal s vojákem, který údajně ve svých sedmnácti letech se svou německou jednotkou hlídal Lidice.

Německý voják nechal z Lidic uprchnout muže a ženu

„Toho rána, kdy už Lidice nebyly, byla ještě tma, ale přece jen svítalo, nad místem byl kouř, opar a v té chvíli viděl on a jeho kamarád v té rojnici, že běží muž a žena,“ vyprávěl kardinál podle MfD v úterý v Lidicích na veřejné diskusi.

„Říkal: Plakali, něco říkali česky, nerozuměl jsem jim. My jsme se porozhlédli s kamarádem a nechali jsme je projít,“ řekl Duka. Kardinál také prozradil, že se setkal s dcerou dvou lidí, kteří přežili. Její rodiče se prý schovali v úkrytu na faře.

Rakušan se v roce 1990 rozhodl věnovat peníze na opravu jednoho z tuzemských klášterů a svěřil se Dukovi. Oba vojáci, kteří nechali uniknout dva lidi z obklíčené zóny, byli poté nacisty potrestáni, píše deník MF Dnes.

Serióznost bývalého vojáka potvrdil Schwarzenberg

„Při vyšetřování se ukázalo, že nějak patřil do protinacistického hnutí v Rakousku. To mu připočetli a zbytek války prý prožil ve Wroclawi ve vězení přikován. Když mi to vyprávěl, zvedl rukávy a nohavice a skutečně tam měl jizvy,“ popsal Duka.

Kardinál tvrdí, že vyprávění je věrohodné. Serióznost Rakušana měl potvrdit také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), jehož otec se s bývalým vojákem znal.

Neznámým příběhem se budou zabývat historici. Zdeněk Mahler, který se Lidicemi dlouho zabýval, nikdy o podobném příběhu neslyšel. Ověřit by to měl Eduard Stehlík, historik Vojenského historického ústavu, který je také autorem knihy Lidice – Příběh české vsi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…