Výhled knižního trhu je černočerný. Hovořili jsme s ředitelem známého nakladatelství. Téměř se neprodává, rostou dluhy, ubyde titulů, lidé nebudou mít práci…

14.04.2020 17:01 | Zprávy

ROZHOVOR Více než šedesát pět let existující nakladatelství Olympia je spojeno se stovkami titulů. Foglarem počínaje, Dickem Francisem konče. A stejně jako na další subjekty na trhu, také knižní branži doslova drtí koronavirová krize. Nejen o tom hovořily ParlamentníListy.cz s ředitelem Karlem Hejnou.

Výhled knižního trhu je černočerný. Hovořili jsme s ředitelem známého nakladatelství. Téměř se neprodává, rostou dluhy, ubyde titulů, lidé nebudou mít práci…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitel nakladatelství Olympia Karel Hejna

Knižní trh se zastavil. Například Albatros Media, lídr trhu, mluví o ohromných a nevratných ztrátách, vnímáte to stejně?

Rozhodně ano. Knihy sice prodáváme přes náš e-shop a přes další platformy, ale jedná se o mnohonásobně menší obrat v řádu jednotek procent oproti normálnímu stavu. Přišli jsme o největší knižní akci Svět knihy, který je jedinou velkou prodejní akcí knih v prvním pololetí, o březnovou akci Velký knižní čtvrtek a o Velikonoce, kdy mají běžně lidé čas na nakupování a v knihkupectvích bývá plno. Síť kamenných knihkupectví se 12. března uzavřela a jen za období od tohoto data do konce března se nám známé tržby propadly nejméně o 40 až 50 procent.  A mnohonásobně větší propad lze očekávat za duben. Ztráty počítáme ve statisících a ve výhledu už v milionech, a tyto ztráty se v dohledné době nepodaří vyrovnat. U knih se totiž bohužel nedá moc pracovat s cenou, už teď je průměrná cena knihy kolem 300 až 350 korun a to je dost hraniční. Navíc si musíme uvědomit, že kniha je zbytné zboží, a v případě ekonomických potíží domácností bude nákup knih upozaděn.

Jak stávající situace ovlivnila ediční plány?

Byli jsme připraveni vydat tradiční publikaci o mistrovství světa ve fotbale a knihu, která byla tematicky blízká olympijským hrám. Práci na obou jsme museli zastavit. Některé další tituly, které měly vyjít v březnu a dubnu, jsme museli pozastavit a odsunout na později. Zatím nevíme, kolik knih nám z plánu vypadne, ale některé určitě ano. Ať už kvůli financím, nebo proto, že se jednalo o knihy určené na jarní a letní sezonu.

Myslíte si, že se letos uskuteční nějaké knižní festivaly?

Stále doufáme, že se uskuteční veletrhy v Plzni a v Havlíčkově Brodě na podzim, z Havlíčkova Brodu nám už psali, že zatím s přípravami pokračují. Ale je předčasné o tom spekulovat, všechno se ještě může změnit. Otázkou také je, jestli se lidé nebudou na podobné akce bát chodit. Zatím se ale snažíme být optimističtí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomsta Jiřího Stracha Pirátům začala hned po volbách

6:05 Pomsta Jiřího Stracha Pirátům začala hned po volbách

Evropské volby jsou za námi. Mezi největší poražené patří bezesporu Piráti, kteří uhájili jen jeden …