Vyhodil metro do vzduchu Putin? V ČT padlo následující

04.04.2017 10:12

Redaktor Českého rozhlasu David Šťáhlavský a expert na Rusko Milan Dvořák spolu v České televizi debatovali o útoku v petrohradském metru. Vyslovili spekulaci, že teroristický útok v Petrohradě může vlastně ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pomoct ve zkrocení nespokojených demonstrantů.

Vyhodil metro do vzduchu Putin? V ČT padlo následující
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin - Ukrajina

David Šťáhlavský připomněl, že v Rusku nedávno proběhly demonstrace proti vládě prezidenta Vladimira Putina. Během těchto protestů bylo zadrženo přes tisíc lidí. Demonstrace se odehrávaly od Moskvy až po Vladivostok na Dálném východě. Lidé na akci dávali najevo, že už mají plné zuby zkorumpované vlády. Kreml označil demonstrace za provokaci, a to navíc placenou provokaci. Protesty prý ukázaly, že lidem už nestačí jen apely na vlastenectví a chtějí také plnější obchody a vyšší platy.

Krym už netáhne. Co to teď?

„Průzkum agentury Levada … ukazuje se, že Krym už nefunguje, že lidé nejsou nadšeni tou myšlenkou a že by lidé dali přednost řešení sociálních problémů,“ podotkl Šťáhlavský.

Anketa

Vadí vám, že Eiffelova věž nebo Braniborská brána nesvítí ruskými barvami?

91%
9%
hlasovalo: 5674 lidí

Rusista Milan Dvořák před kamerami České televizi naznačil, že by za pondělním útokem v petrohradském metru mohl stát ruský prezident Vladimir Putin. Není bez zajímavosti, že se tak Dvořák jen připojil k řadě jiných hostů ČT, kteří předestřeli totožné teorie, jen každý svými slovy.

„No, tuto domněnku nepochybně vysloví nějací představitelé opozice. Ono to zaznívá často, ale z pochopitelných důvodů to nelze prokázat. Oficiální ruské sdělovací prostředky o tom ani nepípnou,“ poznamenal Dvořák. Osobně má ovšem za to, že teroristický útok v Petrohradě s protesty proti Putinovi nesouvisí. S tím bych opravdu nějaký výbuch dohromady nedával,“ konstatoval.

„Jiná věc je, že v současném světě se tak pracuje s různými domněnkami, které se rády označují za skutečnosti, což znamená, že si budeme muset dávat pozor, co jsou spekulace a co jsou opravdu fakta,“ pokračoval Dvořák.

Petra Procházková: Už se to stalo

Obdobnou teorii vyslovila také novinářka Petruška Šustrová, která se dlouhodobě zabývá zeměmi ve východní Evropě. O možném zapojení ruských tajných služeb do teroristického útoku v petrohradském metru hovořil také bývalý velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta, který prý tuto teorii vyčetl z ruských sociálních sítí.

Stejnou spekulaci vyslovila také novinářka Petra Procházková z Lidových novin, která připomněla, že už v roce 1999 došlo v Rusku k teroristickým útokům. Obyvatelé upozornili na pytel s podezřelou látkou a tyto pytle si odvezla bezpečnostní služba FSB. První teorie o látce v pytlích říkala, že je to jen cukr. Kauza se nakonec prošetřovala celé měsíce a k žádnému velkému objevu nevedla. Někdejší agent FSB, který tvrdil, že za teroristickými útoky z roku 1999 mohla stát FSB, byl posléze zavražděn v Londýně.

„Během dnešního dne jsem zaznamenala v ruských médiích zhruba čtyři verze, mimo jiné i verze KGB, dnes FSB. Máme tu jeden nepříjemný precedens z minulosti, kdy v roce 1999 se hovořilo o tom, že ruské tajné služby způsobily teroristický útok v Moskvě na činžovní domy. Člověk, který to tvrdil, Litviněnko, byl pak jinými agenty zavražděn,“ řekla ke spekulacím Procházková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…