Výhodné úroky nebo koučink. Odbory a zaměstnavatelé podpořili návrhy vlády

22.04.2014 20:15

Odbory a zaměstnavatelé v úterý podpořili vládní návrhy na podporu zaměstnanosti a konkurenceschopnosti. Materiály připravila ministerstva práce a průmyslu.

Výhodné úroky nebo koučink. Odbory a zaměstnavatelé podpořili návrhy vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zaměstnanost v letošním roce by mělo podpořit hned několik kroků. Jde například o sdílené pracovní místo, kdy zaměstnavatelé dostanou příspěvek na vytvoření pracovního místa pro nezaměstnaného do 30 let či rodiče po rodičovské, když zachovají současně i místo pro šedesátníka.

Dále jde o zvýšení příspěvku pro firmy za zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných lidí nad 55 let, a to na 24 000 korun měsíčně. Zavést chtějí i tzv. outplacement, tedy poradenství pro lidi, kterým hrozí zrušení místa a propuštění.

Dalším krokem, jenž odbory a zaměstnavatelé podpořili, jsou příspěvky pro zaměstnavatele na vytváření krátkodobých příležitostí pro nezaměstnané, kteří si tak budou moci přivydělat, ale dál budou moci zůstat i v evidenci uchazečů o práci. Mohlo by se také přispívat na mzdy a rekvalifikace při přijetí lidí s nižší kvalifikací na prospěšné práce.

Podporovat by se mohla i mobilita pracovní síly, kdy by nezaměstnaní, kteří si najdou práci mimo bydliště, dostali příspěvek na dojíždění.

Hospodářský růst by měly podpořit zvýhodněné úroky, snižování administrativní zátěže nebo pobídky pro zahraniční a domácí soukromé investice.

Podpořit by se měl i export, a to posílením obchodních oddělení zastupitelských úřadů, hlavně na Dálném východě, v Jižní Americe či Africe. V evropských fondech by se mělo využít zbývajících peněz a spustit čerpání v novém období od roku 2015.

Podporovat by se měly i věda a výzkum, ve spolupráci s podnikatelským sektorem. Ve stavebnictví by se lépe stanovily podmínky pro realizaci investičních projektů a také by se zvýšily investice do infrastruktury.

Odbory mimo jiné žádají růst minimální mzdy od ledna aspoň o 500 korun. Dosahovala by tak přinejmenším 9000 korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že jeho vláda se zvýšením minimálního výdělku počítá. Podle něj by se ale na částce nejprve měli shodnout odboroví předáci se zaměstnavateli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…