Vyhraje Kotleba? „Fašisté“, „hanba“, už zní z Česka. A Čaputová už naznačila, jak by to bylo

18.01.2020 11:23

Situací na Slovensku se v komentáři pro server Seznam Zprávy zabývá novinář a šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata. Na jeho slova pak reaguje na svém facebookovém profilu historik Pavel Kosatík.

Vyhraje Kotleba? „Fašisté“, „hanba“, už zní z Česka. A Čaputová už naznačila, jak by to bylo
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Marián Kotleba

Šabata se ve svém komentáři zabývá tím, že nadcházející parlamentní volby na Slovensku může vyhrát strana Mariána Kotleby, Lidová strana – Naše Slovensko. Do karet jí podle jeho slov hraje rozdrobená opozice, proces s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka, ale i zklamanost voličů. „Muselo by se v příštích šesti týdnech stát něco mimořádně příznivého pro slovenskou demokracii, aby parlamentní volby 29. února vyhrál někdo jiný než fašistická strana Mariana Kotleby,“ domnívá se.

Anketa

Povede se Vladimiru Putinovi v příštích letech snížit obří chudobu a korupci v Rusku?

85%
15%
hlasovalo: 16477 lidí

Podle posledního průzkumu slovenské agentury Focus podporuje stranu 13,6 procenta voličů, což by ve finále podle Šabatových prognóz mohlo znamenat až 18procentní podporu voličů. Před kotlebovci je pak již jen Směr, jenž má dle průzkumu 18,7 procenta a jeho popularita stále klesá. Žádná opoziční strana pak nedosahuje podpory vyšší než 12 procent. 

Šabata následně vzpomíná na loňské prezidentské volby a vítězství prezidentky Zuzany Čaputové, která měla program slušnosti, férovosti, tolerance a rovnosti před zákonem. „Teď má nakročeno k volebnímu vítězství fašistická strana, která oslavuje válečný Slovenský stát, mnoho jejích členů obdivuje Hitlera a jsou otevřenými rasisty,“ vyjádřil se Šabata.

Jak však upozorňuje slovenský server hnonline.sk, prezidentka Zuzana Čaputová bude sice po parlamentních volbách z důvodu respektu vůle lidu jednat s vítězem voleb i v případě, že jím bude Lidová strana Mariana Kotleby, neznamená to však, že lídra strany pověří složením vlády a že by se mu to podařilo. 

Šabata se ve svém komentáři věnuje soudu, který hledá viníky na lavici obžalovaných z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. „Jde především o drtivou obžalobu strany Směr – sociální demokracie trojnásobného premiéra Roberta Fica. Tato vládní garnitura za dvanáct let u moci vybudovala klientelistický, korupční, až zločinecký systém, jehož obětí se stali nejen Ján Kuciak a Monika Kušnírová, ale vlastně celé Slovensko,“ míní Šabata. „Jestli přes tohle všechno Směr zaznamená volební výsledek kolem 15 procent, vejde do dějin politiky jako výjimečná strana, která přežila neodvratnou smrt. Ve srovnání s tím byl třeba skandál Petra Nečase s Janou Nagyovou v roce 2013 jen drobnou patálií. A ODS pak přitom ve volbách dostala jen 7,7 procenta,“ dodal Šabata. 

Kotlebovci nyní získávají sympatizanty právě mezi podporovateli Směru a koaliční Slovenské národní strany. Lidé podle Šabaty totiž vidí Kotlebu, a pak ministra za Směr a generálního prokurátora, kteří se domlouvají, jak zamést se stamilionovým podvodem. 

„Kotleba jim nabízí jednoduchá řešení a pořádek. A nezahálí, nečeká, že mu spadne skvělý výsledek do klína,“ dodal Šabata. „Počítejme s tím, že případné volební vítězství fašistů na Slovensku poškodí pověst celého regionu, tedy i tu naši. A vezměme si ponaučení – aby právě takhle jednou nevypadal úklid po vládách Andreje Babiše,“ uzavřel.

„Zatím nejdrtivější analýza slovenské předvolební situace, jakou jsem četl. Že se po loňském zvolení prezidentky Čaputové kyvadlo vychýlí zas na opačnou stranu, se dalo čekat, nenapadlo mě ale, že náckové se budou natahovat po vítězství. Doufám, že se autor Petr Šabata plete, takovou hanbu si střední Evropa, ať je jaká je, nezaslouží. A kdyby jenom hanbu,“ podotkl k tomu historik Pavel Kosatík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…