Vyhraje Trumpovi koronavirus volby? Nejlepší tiskovka, co kdy dal. A proti němu ten unavený Joe...

20.03.2020 15:30

Američané si budou volit prezidenta. Obhájí Donald Trump svou pozici? Publicista Matěj Schneider, který dlouhodobě sleduje situaci v USA, má za to, že volby hodně ovlivní koronavirus. Pokud Trump situaci zvládne, může obhájit svůj post. A nedávno prý velmi překvapil. Pesimistické odhady naznačují, že by se koronavirem mohla nakazit až polovina obyvatel USA.

Vyhraje Trumpovi koronavirus volby? Nejlepší tiskovka, co kdy dal. A proti němu ten unavený Joe...
Foto: archív autora
Popisek: Vír vlajky USA

Publicista Matěj Schneider, který dlouhodobě sleduje situaci v USA, v rozhovoru pro Reflex.cz prohlásil, že Američané prožívají volební rok a koronavirus ho úplně změní. „Neodvážím se úplně odhadnout jakým směrem, ale je jasné, že se od teď bavíme o koronavirových volbách a bude to téma číslo jedna,“ upozornil.

Trump prý napřed bral koronavirus na lehkou váhu, ale před pár dny otočil a promluvil k Američanům rozumně. „Spousta komentátorů to hodnotí jako jeho nejlepší tiskovou konferenci, co kdy dal,“ upozornil Schneider. Prezident teď znovu rozehrává kartu americko-čínské obchodní války a opakovaně upozorňuje na to, že se virus rozšířil z Číny.

„Ta přestřelka je propagandisticky celkem ostrá. Mám pocit, že v noci na dnešek bylo z čínské strany ohlášeno, že ukončí pobyt některým americkým novinářům. Američané předtím přijali podobné opatření v menším,“ upozornil publicista.

Pesimističtější odhady naznačují, že by se koronavirem mohla nakazit až polovina obyvatel USA, přesněji řečeno 150 milionů Američanů. Roli v tom může sehrát i to, že různé státy k pandemii přistupují různě. Trump hodně spoléhá na velké korporace,“ uvedl Schneider s tím, že řetězec Walmart by mohl dát k dispozici svá obří parkoviště, kam člověk přijede, nechá se otestovat na koronavirus a zase odjede. V některých státech jsou už teď vyhlášeny zákazy vycházení.

Na federální úrovni se vede debata také o zavedení placené nemocenské, aby nakažení lidé nechodili do práce. Někteří z republikánů navrhují, že by Američané měli dostat jednorázové výplaty od federální vlády. „Myslím, že nejčastěji padlo asi 1 000 dolarů. Jednorázově teda,“ popsal situaci Schneider.

Desítky milionů Američanů nejsou vůbec pojištěny a další miliony mají pojištění nedostačující. Onemocnění koronavirem by je mohlo ohrozit. Studie navíc ukazují, že až 40 procent Američanů si nemůže dovolit náhlý výdaj na úrovni 400 dolarů. V přepočtu je to asi 10 tisíc korun. Možnost, že přijdou o práci, může být pro Američany celkem likvidační,“ upozornil publicista.

Favoritem opozičních demokratů je v tuto chvíli Joe Biden, který ale v debatách občas působí unaveně. Navíc má přezdívku, která by mu mohla uškodit: „Volně přeloženo, je to král přeřeků,“ upozornil publicista.

Nakonec prý bude zásadně záležet na tom, jak si stávající prezident poradí s koronavirovou pandemií. Pokud by Američané hleděli na ekonomickou situaci, tak makroekonomická čísla nebyla před koronavirem vůbec špatná, takže pro demokraty mohlo být poměrně obtížné přesvědčit voliče, aby se odklonili od Trumpa.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…