Vyhrocené jednání o tom, komu fandí moderátoři ČT. Nahlas vystoupil Vítězslav Jandák

18.03.2015 9:15

Podle MF Dnes prý nyní probíhá mezi poslanci ostrá slovní přestřelka na téma, komu Česká televize nadržuje. Může to prý dokonce dopadnout i tak, že by byl generální ředitel ČT Petr Dvořák odvolán. Dle MF Dnes se k tomuto tématu vyjádřil i poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák, který prý na základě svých vlastních pocitů, bez doložených faktů či statistik, zkritizoval Českou televizi za neobjektivnost s dotazem, zda vůbec ČT kontroluje a vzdělává své moderátory. Poslanec ČSSD svá slova pronesl během schůze volebního výboru sněmovny, který má ČT v gesci.

Vyhrocené jednání o tom, komu fandí moderátoři ČT. Nahlas vystoupil Vítězslav Jandák
Foto: Archiv Z. Škromacha
Popisek: Vítězslav Jandák se starostou Č. Krumlova Daliborem Cardou

„Lidi rozčiluje, že na spoustě moderátorů vidí jejich stranickou placku, kterou mají na klopě,“ řekl Jandák s tím, že jsou moderátoři ČT neobjektivní v politických událostech. Podle MF Dnes cítí nesympatie k veřejnoprávní televizi stále více politiků z různých stran. Všechno prý může podtrhnout již příští schůze všech poslanců, kde může dojít již k druhému neschválení zprávy o hospodaření televize. To by ohrozilo Radu České televize, kterou může Poslanecká sněmovna po dvou neschváleních zpráv odvolat. Nově zvolená Rada ČT by mohla odvolat generálního ředitele České televize Petra Dvořáka, kterého redaktor listu mimochodem překřtil na ,,Martina Dvořáka" (což je bývalý ředitel TV Prima).

Předseda volebního výboru Martin Komárek však podle MF Dnes nepočítá s odvoláním Dvořáka, jelikož ani neuvažuje o druhém zamítnutí zprávy o hospodaření televize. MF Dnes píše, že je pro Komárka nesmírně důležitá nezávislost televize, ale prý již sám dříve prohlásil, že „Česká televize je nejvíce neprůhledná instituce v této zemi“.

Podle MF Dnes si na Českou televizi stěžuje i Agrofert, jehož vlastníkem je vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Agrofert poslal písemnou stížnost ČT na pořad Reportéři, a požaduje, aby byly „vyvozeny patřičné důsledky“ vůči redaktorům. Sám Andrej Babiš podle MF Dnes prý prohlásil, že každý ví o občasných zmanipulovaných reportážích ČT.

Z druhé strany zde jsou i tací politici, kteří se veřejnoprávní televize zastávají. MF Dnes píše, že podle místopředsedy ODS Martina Kupky jsou Babišovy výroky spojeny s vyvoláváním strachu a ovlivněním nezávislosti České televize. „Ve vazbě na vládní angažmá vlastníka Agrofertu jde o nebezpečný a nepřijatelný útok na svobodu médií. Cílem je zjevně vyvolat strach,“ prohlásil Kupka. ČT se prý mimo jiné zastali i premiér Bohuslav Sobotka, či předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…