Výhrůžky kandidátům? Odpovědnost je jasná, říká advokát. A není Babišova

27.01.2023 9:20 | Rozhovor

„Za konkrétní násilí či výhrůžky nese odpovědnost ten, kdo je učinil, a ne nějaký kandidát,“ říká jasně k výhružkám smrtí prezidentskému kandidátovi ústavní právník Zdeněk Koudelka (Trikolora). Vyostření atmosféry a posunutí hranic podle něj podporují i média, která prezentují politiky a politiku jako něco špinavého.

Výhrůžky kandidátům? Odpovědnost je jasná, říká advokát. A není Babišova
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zdeněk Koudelka

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42162 lidí
Koudelka vnímá velký zájem veřejnosti o prezidentské volby, což dokládá i vysoká volební účast v prvním kole. „Žádná jiná politická akce, včetně poslaneckých voleb, tak neoslovila lidi. Jde o velkou aktivaci občanů,“ uvedl. Mezi posledními událostmi kampaně je zrušení kontaktu Andreje Babiše s veřejností, v úterý proto nedorazil na plánované setkání do Hradce Králové. Důvodem jsou výhružky, kterým čelí nejen on, ale i jeho rodina. „Pokud, Andreji, vyhrajete prezidentské volby, vezmu si flintu a vydám se na svůj poslední lov,“ citoval z anonymu šéf hnutí ANO na tiskové konferenci.

Anonymní vzkaz v poštovní schránce mu dal na vybranou: prohrát, odstoupit nebo zemřít. Podle advokáta se může jednat o nebezpečné vyhrožování s trestem odnětí svobody až na jeden rok a v případě, že by vyhrožoval se zbraní, tak až na tři roky. Zrušení Babišovy kampaně z důvodu obav o vlastní život je v České republice výjimkou. Zdeněk Koudelka se domnívá, že to souvisí s politickým bojem, který je velmi vyhraněn. „Na druhou stranu v každém státě a v každé době platí slova Karla Schwarzenberga, že v každém národně je určité procento idiotů. Tedy to, že nějaký blázen vyhrožuje, ještě nemusí být reálná hrozba. Na druhé straně však byli i atentátnici, kteří své politické cíle chtěli realizovat politickými vraždami,“ shrnul pro ParlamentníListy.cz.

Za výhružky nese odpovědnost autor, nikoliv kandidát

Generál Petr Pavel, druhý kandidát na prezidenta, vyzval Babiše ke zklidnění situace s tím, že Babiš sám vyostření podporuje. „Důsledkem Vaší kampaně konflikt ve společnosti dosáhl kritické hladiny a musíme ho zmírnit,“ uvedl Pavel. Vybídl expremiéra ke stažení billboardů zmiňujících válku a k omluvě vojáků. Koudelka to však srovnávat nechtěl: „Nehodnotím jednoho kandidáta lépe než jiného. Pokud jde o podporovatele, jsou to spíše voliči Petra Pavla, kteří narušují shromáždění Andreje Babiše a ne naopak,“ podotkl k tomu stručně. Odmítl však poznámky z poslední doby ve smyslu, že si za to Babiš může sám. „Za konkrétní násilí či výhrůžky nese odpovědnost ten, kdo je učinil, a ne nějaký kandidát,“ upozornil. Za pravdivý však považuje argument, že Babišovi příznivci protestovat proti Pavlovi nechodí.

Souhlasí také s tím, že se posunuje hranice toho, co si lidé k sobě navzájem, ale i k politikům dovolí. Babišovu kampaň totiž provází problémy a protesty, v Jablonci ho se ženou nenechali projít, takže museli odjet, v Brně se ozýval takový řev, že nebylo slyšet vlastního slova. „Tato hranice se posunuje již 25 let. Je to i důsledek toho, že z politiků a politiky neustále média dělají něco špatného a špinavého,“ uvedl advokát.

Sám sice pochází z Brna, avšak volební mítinky obou kandidátů prý nezaregistroval: „Ani na jednom jsem nebyl. Ani jsem o nich dopředu nevěděl. Půjdu volit bez ohledu na volební agitaci. Volím na základě dlouhodobé znalosti obou kandidátů a na základě toho, co považuji pro stát za méně horší. Ani jednoho z obou kandidátů jsem v prvním kole nevolil,“ prozradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…