Výhrůžný dopis poslancům kvůli Xaverovi. Z Evropy. Dostal ho Klaus ml. a zveřejnil ho

03.06.2020 10:56

Na poslance českého parlamentu čekal ve středu ráno ‚hezký‘ dopis. Takový z kategorie vytýkacích. Václavu Klausovi, který jej zveřejnil na svém facebooku, ze všeho nejvíce připomněl psaní Brežněva Dubčekovi těsně před srpnovou invazí. Dnes byla autorem organizace nazvaná European Centre for Press and Media Freedom. Vyjádřila odpor proti volbám do Rady ČT a vzkázala poslancům, že je sleduje.

Výhrůžný dopis poslancům kvůli Xaverovi. Z Evropy. Dostal ho Klaus ml. a zveřejnil ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Pod dopisem jsou podepsáni tři evropští mediální hlavouni: Lutz Kinkel, generální ředitel již zméněného ECPMF (česky Evropského centra pro svobodu tisku a médií), Mogens Blicher Bjerregard, předseda Evropské federace novinářů, a Scott Griffen, zástupce ředitele Mezinárodního tiskového institutu. Trojici doplňuje Adam Černý, předseda českého Syndikátu novinářů.

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí

Čtveřice nejprve rekapituluje, že již v březnu nabádala poslance, aby volili členy Rady ČT nezávisle na jakémkoliv politickém zásahu. Výsledek hlasování z 27. května je pro autory dopisu důvodem k hlubokým obavám.

„Jsme znepokojeni, že složení Rady již nelze považovat za nestranné a vyvážené napříč politickými skupinami. Zvolení kandidáti odrážejí jednostrannou politickou nerovnováhu a to otevírá riziko přímého politického vlivu,“ stojí v psaní poslancům.

Připomíná uniklý e-mail předsedy Volebního výboru Poslanecké sněmovny, který poslancům svého hnutí (a rovněž několika dalším) shrnoval politické postoje kandidátů a u některých zdůrazňoval, že mají k současné podobě ČT podobný postoj, jako hnutí ANO. Z pohledu mediálních dohlížitelů se jednalo o pokus politizovat Radu ČT. Proto poslance vyzvali, aby volili bez ohledu na tento pokus o ovlivnění.

Výsledky volby prý ukazují, že se tak nestalo a poslanci volili dle politického zadání. Jako důkaz byl předložen osud Michala Klímy, bývalého šéfa Bakalova nakladatelství Economia (Aktuálně, Respekt, Hospodářské noviny). Klíma neuspěl, ačkoliv dle autorů dopisu získal v prvním kole „nejvyšší počet hlasů“. Ve skutečnosti však získal pouhých 57 hlasů, což bylo ze všech kandidátů šesté až sedmé místo (společně s Lubošem Xaverem Veselým). Kromě trojice kandidátů, kteří postoupili hned v prvním kole, získali více hlasů i Hana Lipovská (83) a Pavel Matocha (77).

Stenozáznam vyhlášení výsledků:

„Ta drzost – „kdybyste zvolili toho pána od Bakaly – to by bylo v pořádku Vaše volení, takhle ne!!“ komentoval to poslanec Klaus.

Důvodem, proč bývalý Bakalův ředitel neuspěl, je podle Kinkela, Černého a spol. důrazné doporučení hlasovat proti němu. O jaké doporučení se mělo jednat, ale neprozrazují.

O to pádněji ale zakončují: „Výsledek volby považujeme za znepokojivý vývoj vzhledem k udržení mezinárodních standardů a nezávislosti veřejnoprávní televize“. A hrozí poslancům, že stav svobody tisku v České republice nadále sledují.

Václav Klaus po přečtení dopisu zkonstatoval, že mu připomněl dopis Brežněva Dubčekovi v roce 1968. A napadla jej ještě jedna věc: „Možná by tedy bylo nejlepší televizi celou prodat Evropské unii - ta by ji pak financovala - lidi by nemuseli platit televizní daň - a tihle pánové by pak seděli v té radě,“ doporučuje. Český divák by prý rozdíl v programu možná ani nepoznal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…