Vyhulená a vychlastaná hlavo. Umělci povstali proti hrozbě, že by milovaný festival Havla a Kalouska navštívil Milouš Jakeš

11.05.2016 14:42

Nad konáním letošního ročníku populárního trutnovského hudebního festivalu se stahují mračna. Poté, co na veřejnost unikl fakt, že na něj byl jeho organizátorem pozván bývalý generální tajemník KSČ Milouš Jakeš, řada zvučných jmen svou účast odřekla. Informoval o tom server Echo24.

Vyhulená a vychlastaná hlavo. Umělci povstali proti hrozbě, že by milovaný festival Havla a Kalouska navštívil Milouš Jakeš
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Anketa

Rozpadne se do roku 2020 Evropská unie?

94%
6%
hlasovalo: 11438 lidí

Že byl na trutnovský festival pozván dnes třiadevadesátiletý důchodce, a to přímo od zakladatele a bývalého disidenta Martina Věcheta, vyplývá z útržku chystaného dokumentu, který začal kolovat po sociálních sítích. Věchet za to nyní čelí ostré kritice. Účast na akci, jejímž symbolem je osobnost Václava Havla, kvůli tomu odřekli Plastici i další kapely.

„Festival je okolo data, který vy určitě nezapomenete, 21. srpna. Když přijmete to pozvání, jste frajer. Kdyby mi někdo před pětadvaceti lety řekl, že se setkáme u vás v obýváku a že vás pozvu na tenhle festival, který jste kdysi rozháněli, tak řeknu, že se zbláznil,“ říká na záznamu někdejší člen československého undergroundu osmdesátých let a hlavní organizátor akce Martin Věchet.

Milouš Jakeš na účast na trutnovském festivalu přikývl. „A přijel byste na festival?“ ptá se Věchet na videu. „Přijel. A čeho se týká?“ reagoval na pozvání Jakeš.

Videonahrávka má asi minutovou stopáž, pořízena byla přímo v bytě Jakeše. Podle Věcheta se nejedná o propagaci festivalu, ale o útržek z chystaného dokumentu režiséra Pavla Křemena s názvem Milda. Ten prý unikl z facebookového účtu dokumentaristy, který ho tam umístil pro své spolupracovníky za účelem konzultací.

Účast na akci kvůli pozvání Jakeše už zrušila kapela The Plastic People of the Universe, která na festivalu vystupovala téměř každý rok. „Rozhodnutí je konečné. Je jedno, jestli to pozvání bylo myšleno vážně nebo jako recese. I recese je nebezpečná,“ komentovala své rozhodnutí skupina.

Na festival v Trutnově nedorazí zřejmě ani skupina Už jsme doma, která na sociální síti současně vyzvala k bojkotu akce.

Celý text je ZDE

Organizátor festivalu Trutnoff Martin Věchet k celé věci poskytl rozhovor serveru iDnes.cz. Vysvětlil, že při své návštěvě Miloše Jakeše, která proběhla v rámci natáčení zmíněného dokumentu, se Jakeše ptal, proč zakazovali hudbu. „On odpovídal, že záleží na tom, jakou kulturu, a že za lidovky nikoho nezavírali. V určitých okamžicích to už nešlo a musel jsem se smát. Celé to postupně vyústilo v to, že jsem jej asi ve třetí čtvrtině návštěvy pozval, ať se tedy přijede podívat na to, co zakazovali, a na vlastní oči viděl, co potlačovali a rozháněli. Ukazoval jsem mu plakát s rozesmátými tvářemi - ať se přijede podívat na ty rozesmáté tváře na festivalu, které, kdyby byli stále u moci, by asi tak radostné nebyly, protože by se ti lidé takto nemohli sejít. Řekl jsem mu, aby si přišel poslechnout ty, které on a jeho režim potlačoval, zavíral do vězení či vyštvával. Záměrně naivně jsem se ho ptal jestli o tom vůbec věděl. Nabídl jsem mu, že když přijede, ukážu mu, kdy a kde budou hrát Plastici, kdy vystoupí Jaroslav Hutka, aby si je v klidu mohl poslechnout,“ vysvětlil Věchet, jak k pozvání došlo. Pokud bude negativní ohlas příliš velký, je připraven pozvání zrušit.

Celý text je ZDE

Že jsou obavy z negativních ohlasů oprávněné, dokazuje i reakce skupiny Už jsme doma, která na sociální síti napsala, že s okamžitou platností ruší své účinkování na trutnovském festivalu a to jednou provždy. Zároveň vyzvala k bojkotu festivalu ze strany kapel i jeho účastníků. „Pozvání tohoto zločince na festival, který se dokonce hlásí k odkazu Václava Havla, je výsměchem a nebezpečným precedentem. Není to recese ani legrace, je to hlupáctví a krátkozrakost jedný vyhulený a vychlastaný hlavy, ne-li pak obchodní vypočítavost,“ napsal na facebookovém profilu skupiny Miroslav Wanek.

Celou aféru na sociální síti okomentoval také šéfredaktor Mladé fronty Dnes Jaroslav Plesl. „Akce Jakeš jede na Trutnoff je klasický český dada. Už jen pro to se vyplatí být Čechem. Doufám, že dorazí i antikomunista Mirek Kalousek. Mohli by rovnou probrat tu koalici, co minule nedotáhli,“ napsal. Je pravdou, že Miroslav Kalousek loni festival navštívil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…