Vyjádření Václava Havla k uprchlíkům. V jeho knihovně jej prý našli

22.01.2016 12:25

Ředitel Knihovny Václava Havla a bývalý diplomat Michael Žantovský, ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl a bývalý generální ředitel České spořitelny a guvernér centrální banky Pavel Kysilka debatovali o uprchlické krizi. Jejich vyjádření přinesl server Echo24.cz. Kysilka vynadal německé kancléřce Angele Merkelové, Žantovský zkritizoval Andreje Babiše (ANO) a Weigl doplnil, že nás to nejhorší teprve čeká.

Vyjádření Václava Havla k uprchlíkům. V jeho knihovně jej prý našli
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Žantovský s Kysilkou se shodli na tom, že vláda udělala dobře, když odmítla princip přerozdělování uprchlíků na základě kvót. Pánové se domnívají, že toto opatření je v praxi neproveditelné, takže absolutně zbytečné. Někdejší guvernér ČNB si pochvaloval, že se většina českých politiků vyhýbá oběma extrémům ve vyjadřování se k uprchlické krizi.

Jeden důležitý problém však krize obnažila. Unie přijme nějaké dohody a pak je jednotliví členové nedodržují. „Ve vyhrocené chvíli šla Merkelová proti pravidlům a ani se to nikomu neobtěžovala sdělit. To se prostě nedělá. I když mám sebeušlechtilejší pohnutky, umíme přece zvednout telefon a konzultovat to, ne?“ ptal se Kysilka.

Žantovský také zavzpomínal, jak se k tématu uprchlíků vyjadřoval exprezident Václav Havel již v roce 1985. Pracovníci knihovny prý státníkova vyjádření prošli a zjistili, že Havel na jedné straně uznal, že je třeba pomoci těm, kteří prchají před válkou, ale na druhé straně varuje před útěkem lidí z míst, kde válka neprobíhá. Pokud si stěžují na špatné poměry v zemi, měli by se je pokusit změnit, a ne před nimi utíkat.

Weigl doplnil, že nás to nejhorší teprve čeká. „Migrační krize je na samém začátku. To horší teprve přijde. Vláda zatím s ničím konfrontována nebyla. Ty zástupy migrantů nás zatím obcházejí,“ varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…