Vyjádřil souhlas s vraždou českých vojáků vulgárními slovy. Dnes stál před soudem a hrozí mu tři roky vězení

15.06.2015 14:42

Sedmatřicetiletý člen KSČM z Ostravy–Vítkovic Michal Kesudis obžalovaný ze schvalování sebevražedného útoku na české vojáky loni v Afghánistánu dnes soudu řekl, že v textu na internetu byl jízlivý, za obsahem si ale stojí. Hrozí mu až tříleté vězení. Podle soudního znalce bylo jeho vyjádření společensky nepřijatelné.

Vyjádřil souhlas s vraždou českých vojáků vulgárními slovy. Dnes stál před soudem a hrozí mu tři roky vězení
Foto: repro
Popisek: Záběr z amatérského videa, které si natočili američtí vojáci, kteří se bavili tím, že močili na mrtvé bojovníky Talibanu

Případ dnes začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 6. Státní zástupce citoval v obžalobě text, který Kesudis napsal loni počátkem července na svůj profil na sociální síti Facebook a zkopíroval na profil armády. „Tak jsem někde četl, že se osamocenému afghánskému vlastíkovi na jízdním kole podařilo odvařit čtyři naše žoldáky. Přijel k nim a jen, co ho spatřili, šli srát, totálně na odpis. To, co se jim stalo, si po čertech zasloužili. Jsem vděčný, že nás těch šmejdů zbavili. Čeští žoldáci patří s těmi americkými k těm nejzkurvenějším,“ napsal Kesudis. Podle žalobce tím schvaloval trestný čin a projevil sympatie k hnutí směřujícímu k potlačení práv člověka.

Sebevražedný útok v Afghánistánu si vyžádal životy pěti českých vojáků. Čtyři zemřeli na místě, pátý po převozu do nemocnice v Česku.

Své vyjádření jsem přehnal

Kesudis soudu řekl, že své vyjádření přehnal a byl jízlivý. „Přehnal jsem to, ujel jsem. Dalo by se to napsat líp, abych se někoho nedotkl a aby to bylo srozumitelnější. Nikdy jsem neschvaloval trestný čin, nehlásím se k hnutí směřujícímu k potlačení práv člověka,“ řekl.

Armáda se změnila v nástroj agrese

Podle svých slov chtěl vyjádřit svůj nesouhlas k práci vojáků v Afghánistánu, kterou považuje za okupační. Za obsahem sdělení si prý stojí. „Hájil jsem jen, nebo chválil, ozbrojený odpor proti ozbrojenému tyranovi. Nicméně to není podstatou toho, co jsem napsal. Armáda se změnila v žoldnéřské vojsko a nástroj agrese. Byl jsem hodně jízlivý. Nebylo to správné, nikdo si nezaslouží, aby se s ním takto jednalo. Pokud jde o obsah, za tím si stojím,“ dodal.

Soudkyně také vyslechla znalce, který uvedl, že Kesudisův text byl „silně společensky závadový“ a nepřijatelný.

Kesudis se v době výroku, který je již ze sociální sítě smazaný, živil jako operátor, nyní je nezaměstnaný. Členství v KSČM má kvůli kauze pozastavené. Po zveřejnění komentáře se jím začala zabývat policie a státní zástupce nakonec podal k soudu obžalobu.

Na skupinu elitních českých vojáků zaútočil výbušninou sebevrah 7. července, když byli na pravidelném výjezdu mezi civilisty. K vraždě se přihlásilo hnutí Tálibán. Útok nepřežili čtyři výsadkáři, pátý zemřel na následky zranění později při převozu do vlasti.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…