Vyjednavači popisují Babiše: Despota, který umí naslouchat

26.11.2013 20:35

Potenciální partneři z možné právě vyjednávané koalice hodnotili Andreje Babiše, politika, který „není jako politik – maká“. S tímto heslem jeho hnutí před měsícem bezmála vyhrálo předčasné volby do Sněmovny. Účastníci jednání o možné vládě pod příslibem anonymity předsedu hnutí ANO hodnotili.

Vyjednavači popisují Babiše: Despota, který umí naslouchat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Nakonec dorazil i Andrej Babiš za potlesku občanů

Člen vyjednávací skupiny KDU-ČSL už s Andrejem Babišem prodělal dvě dvouhodinová setkání. Naproti tomu zpovídaný sociální demokrat se mohl opírat jen o pozorování na prvním a zatím jediném setkání, jehož se spolu s předsedou hnutí ANO účastnil. Oba se rozhovořili pro internetový zpravodajský deník Aktuálně.

A jaké byly postřehy obou vyjednávačů? „Andrej Babiš je vyjednavač, který neprosazuje za každou cenu sám sebe. Umí přiznat, že leckde tápe, dokáže to obrátit v žert,“ shrnuje jejich dojmy autor článku Jan Němec. „Teprve poznává, co a jak rychle lze v politice reálně prosadit. Přestože je už téměř měsíc politikem, stále zdůrazňuje "vy politici", jako by sebe do této skupiny stále ještě nezahrnoval. K politickým partnerům i svým spolustraníkům je zdvořilý a vstřícný, ale k pomocnému personálu svého hnutí se chová o poznání hůř,“ doplňuje redaktor.

„Podle toho, co jsem slyšel od lidí, kteří s ním podnikají, je hodně tvrdý. Dokáže donutit konkurenci, aby mu třeba odprodala firmu. Takže jsem byl sám zvědav, jak bude vystupovat. Choval se ale velmi slušně a korektně,“ popisuje vyjednavač KDU-ČSL. Nemile jej ale překvapilo Babišovo chování k podřízeným. „Zarazilo mě, jak Babiš jedná s některými lidmi, třeba z jejich tiskového - dosti příkře na ně třeba houkne 'to už mělo být dávno vydáno'. Také jsem šéfoval lidem, ale vím, že je nutné s nimi slušně vyjít,“ uvedl.

S uměním naslouchat

Podle obou má Andrej Babiš schopnost svým rovnocenným partnerům naslouhat. „Během jednání si dělá legraci i sám ze sebe, dává najevo, že v tom není kovaný. Není to tak, že by si nepřipustil, že něčemu nerozumí,“ popisuje v článku své pozorovnání člen ČSSD. Protějšek z lidové strany doplňuje: „Občas řekne: Ja neviem, ať hovorí paní Jourová. Může to být pokora, ale může to být i obava, aby si nenaběhl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…