Vyjednávání ČSSD je sebevražedné, píše komentátor

26.04.2018 11:21

Novinář David Klimeš z týdeníku Ekonom se na vlnách Českého rozhlasu Plus zamýšlel nad chaotickou vyjednávací strategií ČSSD v posledních týdnech a nastínil nepříznivou budoucnost, která straně hrozí. O chabé kondici současné české levice se pro ČRo Plus rozhovořil i politolog Jiří Pehe. Kromě ČSSD si vzal na paškál také KSČM. Průměrnému členovi komunistů je totiž 75 let.

Vyjednávání ČSSD je sebevražedné, píše komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

„Všeobecně se mělo za to, že ČSSD se ve vládě s ANO buď vzchopí po propadáku v minulých sněmovních volbách, nebo se definitivně znemožní. Sociální demokraté si však vybrali ještě třetí možnost – definitivně se znemožnit už před vstupem do vlády. Strana za půl roku od voleb vystřídala úplně všechny možné politické pozice vůči hnutí ANO. Od tvrdého ne se posunula nejprve k měkkému ne. Pak (s již novým vedením) začala jednat s Andrejem Babišem. Když jednáni zkrachovalo, sjezd strany si odsouhlasil definitivní odchod do opozice. Jenže pak se znovu ozval Babiš s nabídkou jednání, ČSSD kývla a jen velmi těsně to odsouhlasilo předsednictvo strany,“ komentoval aktuální dění kolem vyjednávání o vládě na vlnách ČRo+ Klimeš. Senátoři ČSSD se však od jednání distancovali a vyzvali stranu, aby zůstala v opozici. Odmítají také, aby byl trestně stíhaný člověk premiérem.

ČSSD podle Klimeše vymýšlí stále nové požadavky na Babiše. „Babiš má dle ČSSD odstoupit z funkce premiéra, pokud bude prvoinstančně odsouzen. To nikdy nikdo v politice nepožadoval, z dobrého důvodu. První instancí nic v našem právním řádu nekončí. ČSSD se jen snaží nějak dostát tomu, že trestně stíhaný premiér je pro ni nepřijatelný, ale zároveň chce Babiše v čele vlády nechat,“ komentuje zmatečná jednání Klimeš. Vyjednávání je podle něj ze strany ČSSD sebevražedné, protože chce s ANO vládnout, ale samotná na to nemá sílu. Klimeš na závěr předjímá, že buď tedy ČSSD bude nakonec slabým přívěškem vlády ANO, nebo jednání zkrachují a Babiš bude mít důvod vzít do vlády Okamuru.

Obě české levicové strany, které jsou zastoupeny v Parlamentu, čelí vážným problémům, možná dokonce pádu pod hranici volitelnosti. „Pokud jde o obecnější příčiny, zdá se, že levicové strany se napříč Evropou staly tak trochu oběťmi svých úspěchů v druhé polovině minulého století. Ve svém úsilí humanizovat kapitalismus přispěly k vybudování silných sociálních států a byly hybnými silami v prosazování lidských práv. Jenže nástup globalizace je zastihl nepřipravené. Sociální problémy, které vyvolávají nejrůznější aspekty globalizace, není už možné řešit jen na národní úrovni, jenže levice, která se pyšnila v minulosti tím, že je internacionalistická, zůstala vesměs uvězněná právě na národní úrovni,“ řekl ke stavu současné levice Pehe.

Dále rozebírá určitý přerod politické scény, ke kterému v posledních letech dochází: „Potíže levice souvisí i s tím, že tradiční strany, včetně těch levicových, jsou těžkopádné, reagují na nově vznikající problémy pomalu, a jsou tak vytlačovány novými populistickými hnutími, která pružně kombinují nacionalismus, který byl v minulosti spojován spíše s pravicí, s de facto levicovou sociální a ekonomickou politikou.“ Komunistům s podobným uspořádáním politického programu konkurují jiná, novější hnutí, která mají mladší voliče a členskou základnu. KSČM jim podle Peheho konkuruje jen stěží, zčásti i proto, že na rozdíl od nich si nese břemeno své minulosti. „Zdá se, že KSČM neví, jak tomuto náporu čelit. Průměrný věk jejích členů je 75 let a noví členové a voliči se k ní nehrnou, protože je příliš těžkopádná a svůj mocenský pragmatismus dál schovává za pozůstatky ideologie, která už dnes mezi mladšími voliči téměř nikoho neoslovuje,“ dodal k nepříznivé prognóze Pehe.

Sociální demokraté se podle něj mohli podobnému osudu vyhnout, neboť se nemuseli potýkat s nálepkami postkomunistické levice. Snahy o modernizaci ČSSD však také selhaly. Místo potřebných reforem se ČSSD vydala na cestu „českého národního socialismu“, zhodnotil Pehe. Tím však podle něj došlo k ideovému příklonu ke komunistům, společně se kterými ČSSD marně čelí nástupu hnutí s charismatickými vůdci, kteří nabízejí vládu silné ruky. Podle Peheho obě tradiční strany jen těžko přesvědčí mladší voliče, že jim mají co nabídnout. „Vlastně mezi nimi nemají téměř žádnou podporu. A nemají bohužel téměř žádnou šanci se modernizovat, k čemuž jsou občas vyzývány. Zbývá jim už jen technologie moci, což se pěkně vyjevuje v současných jednáních o vládní spolupráci s hnutím vedeným velkopodnikatelem. Skutečná demokratická levice tak u nás bude muset asi vzniknout zcela mimo KSČM a ČSSD,“ zakončil svou úvahu prorocky Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…