Vyjít s penězi se dá i při šesti dětech. Jak na to, poradí pořad

20.05.2012 16:46

V neděli v podvečer přinese pořad Suma Sumárum aneb Kde jsou mé peníze další příběh rodiny, která i v době ekonomické recese dobe funguje. Jako vždy ho doplní také druhý příběh - mladého učitele matematiky na pražském gymnáziu, který se někdy velmi diví tomu, co studenti vypráví o své finanční gramotnosti.

Vyjít s penězi se dá i při šesti dětech. Jak na to, poradí pořad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Téma se bude točit kolem zvyšování finanční gramotnosti dětí. A tak není divu, že v něm nebude chybět vyprávění o spoření, tak jak si ho většina v ryzí podobě pamatuje ze svého dětství - Kdo by nepamatoval na velká růžová keramická prasátka, kam si jako dítě házel třeba pětikoruny. Byl to takový celonárodní sport. Kdo neměl růžové prasátko, jako by nežil. Slavnostní okamžik nastal, když se po zásahu kladívkem nebo paličkou na maso zjistilo, jak velký naspořený poklad je. Málokdo ale vydržel do konce. Říkávalo se, že ti nejvytrvalejší našetřili až pět tisíc. Peníze pak použili na dobrý mejdan k oslavě plnoletosti, nebo na vysněné bulharské moře.

Spořit se má. V dnešní době člověk, který umí šetřit, má vytvořeny dostatečné rezervy a krize ho zatím nedohonila. Dluhy nemá, bere totiž jen z vlastního.

Pořad Suma Sumárum navštíví tentokrát rodinu, která má pět dětí, šesté je na cestě a s penězi není žádný problém. V rodině manželů Bohunových z okraje Prahy je dostatek všeho - dětí, smíchu, pláče, botiček, tašek, jogurtů, postelí i kartáčků na zuby. Sourozenci jsou jako schůdečky, mamince se narodili téměř po roce.

Bez televize a bez reklamy

Malebný domek ve svahu evokuje francouzský venkov, patina staré omítky mu dodává romantický šmrnc a co na tom, že ji nikdo více než padesát let neobnovil.

„Měli jsme štěstí a málo peněz, ale chtěli jsme do vlastního někam do přírody. Náhoda tomu chtěla, že jsme náš byt vyměnili za tento domeček. Pán, co v něm bydlel, byl už starý, zmáhaly ho schody a nám to nevadilo, že budeme každý den běhat tři patra. Máme to jako posilovnu,“ směje se paní Bohunová. Všechny jejich děti žijí pospolu, ani se prý moc neperou.

„Možná je to i tím, že nemáme televizi a místo toho jim večer čteme pohádky,“ říká paní, ze které vyzařuje naprostý klid. Jejich děti prý nemají přehnané nároky. „Mluvíme s nimi o hodnotách, které se penězi nedají zaplatit. Třeba, že jsme hodně spolu, zajímáme se jeden o druhého. Děti se učí šetřit, každé má „své“ korunky různě schované a když něco chtějí, tak si to koupí. Jsou to ale drobnosti a peníze dostávají za pomoc, pochopitelně úměrnou jejich věku. Je jasné, že to, že jich je pět, hraje roli, ale když jede - většinou táta - na velký nákup, tak jezdí s ním a tuší, jak moc vše stojí. Neutrácíme za nesmysly, za zbytečné oblečení, dům máme zařízený účelně, ale každému se u nás líbí, hlavně když se sejdeme u velkého dřevěného stolu. Na kvalitním jídle nešetříme, to je jediné a taky vlastně na botách ne, to se ošidit nedá. Děti mají největší radost, když vyrazíme na výlet do Prahy. Je to od nás dvacet minut autobusem a jsme vždy takový malý zájezd. Projdeme se centrem, každý si dá oblíbenou zmrzlinu a potom rychle domů, k nám na „venkov“, kde na kopcovité zahradě je dětem stejně nejlépe,“ prozrazuje Bohunová.

Nic není tabu

S dětmi řeší rodina problémy, které se týkají i toho, co jejich domek v nákladech stojí. Vědí tak i ti nejmenší, že světlo a teplo není samo od sebe, ale že proto je tatínek dlouho v práci, abychom třeba v zimě nezmrzli - jako Janinka z Karafiátových broučků.

„Ony se samy o vše zajímají a nejstarší syn Johan mi už dokonce pomáhá doma „s podnikáním“. Rozhodla jsem se manželovi pomoci s domácností, a tak jsem si dole v domě pořídila prádelnu a mandl. Lidé začínají chodit a my doma vlastně pořád voníme čistým prádlem. A Johan je rád, když mi může pomoci prádlo odnést a cítí se pak před mladšími sourozenci „důležitější“. Děti tedy vědí, že i maminka má práci, že je vše dražší, že se něco děje. Často i přijdou a samy mi nabízejí své ušetřené korunky, ale je zvláštní, že všechny jsou vychovávané stejně a přitom je mezi nimi i jeden skrblíček. Takový malý ministr financí. Ten se nerad dělí o cokoli,“ směje se paní Bohunová s nadhledem.

Ten, kdo se chce dozvědět více – jak o problematice zvyšování finanční gramotnosti u dětí, tak i o názorech finančních odborníků, měl by zapnout v neděli v 19:00 hod. ČT2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…