Vykadit rakovinu? Společnost na to ještě není připravená. Pořad ČT byl zmanipulovaný, protestuje šéfka poradenského centra

26.05.2018 12:13

Šéfka poradenského centra Aktip Jarmila Klímová se postavila proti snímku České televize Infiltrace: Obchod se zdravím. Tvrdí, že snímek veřejnoprávního média měl její kolegy jednozačně poškodit. „Jsou v něm lži a je zmanipulovaný,“ tvrdí pro server iRozhlas.cz.

Vykadit rakovinu? Společnost na to ještě není připravená. Pořad ČT byl zmanipulovaný, protestuje šéfka poradenského centra
Foto: Pardubická nemocnice
Popisek: Laparoskopická operace v Pardubické nemocnici, vpravo primář chirurgického oddělení Lukáš Sákra.

Veřejnoprávní Česká televize odvysílala pořad s názvem Infiltrace: Obchod se zdravím před několika dny. Dílo, řešící praktiky alternativní medicíny a jejích poskytovatelů, vzbudilo velký ohlas mezi diváky. Lze rakovinu léčit náhradami onkologické péče? Reportérka ČT se za takovými léčiteli vydala s kamerou. A co slyšela? Například radu: „Vykaď rakovinu!“

Klímová se nyní svých kolegů zastává. Podle ní to, že někdo například „vykadí“ rakovinu, je běžně popsáno v ájurvédské medicíně. Dokument České televize vnímá jako tendenční. „S naprosto jednoznačným cílem nás poškodit, protože všechna vyjádření terapeutů, která tam byla uvedena, jsou jednoznačně účelově sestříhaná, aby to vyznělo jako nevěrohodné zpovědi neprofesionálních lidí,“ sdělila Klímová.

„Argumentace, že je něco záměrně sestříhané? Vůbec si nedokážu představit, jak bych sestříhala to, že lze vykadit rakovinu ani to, že si má koupit síto do záchodu nebo že jí nabízí milence. Staví se do role oběti (paní Klímová, pozn. red.), zřejmě na radu PR experta. Máme k dispozici hrubý materiál a kdokoli, u koho tak usoudí naše právní oddělení, tak se na něj může podívat. Navíc se nám sešlo mnoho dalších lidí, kteří mají tuto zkušenost naprosto stejnou,“ zareagovala však pro server iRozhlas.cz režisérka Šárka Maixnerová.

  • Psali jsme ZDE.

„Figurantka k nám nepřišla s únavou, ona tam přišla tajně natáčet, to byl prvotní záměr. Ona jako herečka se staví do nějaké pozice, ale ve chvíli, kdy přichází s tímto záměrem, vzniká důvodné podezření, že i předkládané symptomy nemusí být pravdivé. Že si připraví nějaký koncept kvůli natáčení, ještě neznamená, že jsou to reálné potíže této osoby. Pakliže dokument vzniká s nějakým záměrem, pro který byla najata, je pochopitelné, že tvrdí, že jí terapie nepomáhá. To je logické,“ poznamenala pak k celému natáčení také Klímová. Figurantce byly na její obtíže předepsány kapičky, jež však podle chemického rozboru neobsahují žádné účinné látky. 

Klímová iRozhlasu.cz také odpověděla na otázku, zda jde rakovina vyléčit tím, že si pacientka najde milence, jak v snímku zaznívá. „Jistěže nejde. Je to opět účelově vytržené z kontextu. Je tam vystřižená věta, která má zaznít. Tak, aby celý proces vyzněl jako bohapusté šarlatánství,“ podotkla Klímová.

A co preparáty, které podle chemického hlediska jsou jen naředěným lihem? „Jsou to preparáty, jejichž účinnost je postavena na úplně jiném principu než chemickém složení. Takže pokud tyto kapky přinesete do chemické laboratoře, naprosto jednoznačně z toho nemůže vyjít žádná chemická analýza. Takže to je tam zmíněno naprosto správně, tyto preparáty jsou postaveny na energo-informační technologii a chemická struktura v nich tímto způsobem není dohledatelná. Pan doktor Jonáš a obchodní skupina ECC, která tyto kapky vyrábí, už k tomu vydali oficiální prohlášení. Tento nástroj je dnes platný v několika dalších evropských zemích,“ hájí léčbu i nadále Klímová.

Závěrem se pak ještě vrátila k informaci, že lze vykadit rakovinu. „Není potřeba to šířit, společnost na to ještě není připravená,“ míní Klímová. „Já už jsem kvůli tomu, že nectím západní medicínu, zažila mnoho vyhrožování a útoků. Byť je přehlíženo i to, že vzdělávám lidi v medicínském oboru. Ale to není pohodlné, takže si toho nikdo všímat nebude. Záměr je všímat si toho, co je napadnutelné,“ uzavřela.

  • Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…