Výklad srpna 68: Historik z ÚSTRu vyzval Zemana k akci proti Rusku. A odsoudil Josefa Skálu

09.06.2016 7:35

Návrh ruských poslanců, kteří navrhují změnit zákon o veteránech s tím, že sovětští vojáci, kteří v roce 1968 okupovali Československo, mají „mít stejné výhody jako jejich předchůdci, kteří osvobozovali Evropu od nacismu“, podle historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) zapadá do celé mozaiky změn interpretace historie v Rusku. Přičemž snahy změnit výklad událostí, které se prokazatelně staly, trvají v Rusku už pěknou řadu let. Zejména od nástupu ruského prezidenta Vladimira Putina. Blažek to uvedl v rozhovoru, který poskytl serveru Aktuálně.cz.

Výklad srpna 68: Historik z ÚSTRu vyzval Zemana k akci proti Rusku. A odsoudil Josefa Skálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Vladimir Putin nicméně zatím drží linii sovětského prezidenta Michaila Gorbačova, jenž invazi do Československa označil za omyl.

„Snahu ruských poslanců chápu jako součást testů tamních konzervativních elit, spjatých s komunistickým režimem, vykládat dějiny po svém,“ uvedl Blažek.

Celý text je ZDE

Jestli návrh získá v dumě podporu, měl by Zeman reagovat

„Nejsem příznivcem toho, aby český prezident reagoval na kdejaký nepřátelský krok vůči České republice či její kritiku. Pokud by však zmíněný návrh ruských komunistů získal podporu v ruské Státní dumě, tak by měla hlava českého státu určitě reagovat, jakkoliv se Miloš Zeman vyjadřuje velmi prorusky,“ myslí si Blažek.

Politik KSČM před listopadem podporoval sovětskou okupaci

Poukázal na to, že čerstvý místopředseda KSČM Josef Skála patřil v letech normalizace k lidem, kteří ve svých textech otevřeně podporovali sovětskou okupaci Československa. „Byl to jeden z ideologů předlistopadové komunistické strany. I pro některé komunisty je ale na druhé straně tvrzení o kontrarevoluci stále nepřijatelné,“ uvedl historik.

Upozornil, že vojenští historici Ivo Pejčoch s Prokopem Tomkem v loňském roce spočítali, že od srpna až do konce roku 1968 zahynulo v souvislosti se sovětskou okupací 135 Čechoslováků. Do konce jedenadevadesátého roku pak 402 občanů.

Žádný ozbrojený odpor tady nebyl

S výjimkou srpna osmašedesát šlo převážně o oběti dopravních nehod (248), čtyři lidé byli zabiti a dvanáct zavražděno. Přičemž mezi oběťmi byl velký počet dětí a mladistvých.

„I tahle statistika svědčí výmluvně o formách odporu proti sovětské okupaci. Není pádnější argument proti slovům ruských poslanců, kteří hovoří o přestřelkách s kontrarevolucí u Rakovníku či v Bánské Bystrici. V podstatě tu totiž žádný ozbrojený odpor nebyl,“ podotkl Blažek s tím, že k násilí se Čechoslováci uchylovali jen v prvních dnech okupace. Například u Československého rozhlasu, kde lidé házeli na okupanty kameny nebo zapalovali jejich obrněnce.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…