Vykládáte tu klišé o zlém miliardáři, vyslechl si ve studiu ČT Pospíšil. Hrozí prý ovlivnění voleb

14.08.2017 22:37

Mandátový a imunitní výbor sněmovny už tento pátek zasedne ke stolu, aby projednal vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Jak se kauza vyvíjí? V pondělních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali poslanec Radek Vondráček (ANO) a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Vykládáte tu klišé o zlém miliardáři, vyslechl si ve studiu ČT Pospíšil. Hrozí prý ovlivnění voleb
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Andrej Babiš točil zmrzlinu v Liberci

Andrej Babiš tvrdí, že čelí pokusu o politickou likvidaci. Policie se proti tomuto nařčení ohradila. Vondráček má však pochybnosti o tom, že policie pracuje standardně. Stačí se podívat na osobu vyšetřovatele Pavla Nevtípila, kterého kritizoval soud za kauzu firmy Neograph.

„Začínám mít výrazné pochybnosti o tom, jak je toto šetření vedeno, a ta hrozba, že to ovlivní volby, ono už je to ovlivňuje, je závažná a my si k tomu musíme na klubu sednout,“ prohlásil Vondráček.

Pospíšil nabídl jiný pohled. „Od počátku je každému zřejmé, že když miliardář Babiš dostane padesátimilionovou dotaci určenou pro malé a střední podniky, tak na tom asi není něco v pořádku. Já si myslím, že bude dobře, když sněmovna pana Babiše vydá a o jeho vině rozhodne soud. To, že se pan Babiš hájí tím, že on nic neprovedl, to by říkal každý obviněný. Já se domnívám, že ta fakta jsou natolik závažná, že o nich musí rozhodnout nezávislá justice,“ řekl europoslanec.  

„Já se přiznám, že jsem od bývalého pana ministra spravedlnosti čekal trochu něco jiného, než jsou klišé o zlém miliardáři Babišovi,“ kroutil hlavou Vondráček. O dotaci přece nežádal Babiš, ale firma, u které Babiš nebyl vlastníkem. Ta žádost o dotaci byla několikrát prověřována a byla v pořádku.

„Já jsem nepoužil termín zlý miliardář. To jste použil vy,“ bránil se okamžitě Pospíšil. „Já osobně si myslím, že vinen je, ale je to jen můj názor... Rozhodnout o tom musí nezávislá justice, abychom se dozvěděli, zda je normální, aby bylo Čapí hnízdo vyvedeno z holdingu Agrofertu, aby získalo dotaci a po jejím vyčerpání se v tichosti do holdingu vrátilo. Možná že to je normální,“ konstatoval Pospíšil.

I Vondráček si však trval na svém. V obecné rovině je přesvědčen, že sněmovna by neměla bránit trestnímu stíhání politiků, pokud nejde o tlak na moc zákonodárnou. Čím víc informací Vondráček má, tím víc o celé kauze pochybuje a má za to, že může jít o pokus ovlivnit volby, protože dokud nebude Babiš odsouzen, je nevinen. A dnes ještě vůbec není jisté, zda bude Babiš obviněn, natož odsouzen.   

„Ale tohle už není problém náš, ale problém těchto voleb. Já bych poprosil kolegy, aby si uvědomili, že to, co se dnes děje panu Babišovi, se může dít i jim,“ varoval kolegy – politiky Vondráček. Své vystoupení uzavřel prohlášením, že žádost o vydání Babiše k trestnímu stíhání je v podstatě útokem na šéfa hnutí ANO. „Tady jde o jedinou věc, o diskvalifikaci Andreje Babiše z politiky,“ uzavřel své vystoupení Vondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…