Vykonstruované, lež, inkvizice. Lidé se zastávají šéfa Starostů, který se chtěl trhnout od Kalouska a teď mu přišlo obvinění

21.11.2014 15:38

Jako blesk z čistého nebe zasáhla Liberecký kraj zpráva, že zdejší populární hejtman Martin Půta byl obviněn policií z korupce. Neboli z převzetí části slíbeného statisícového úplatku za údajnou manipulaci zakázky na rekonstrukci kostela svaté Máří Magdalény. Málokomu se chtělo věřit, že zrovna Půta by byl něčeho takového schopen. ParlamentníListy.cz sesbíraly názory převážně místních na tuto kauzu.

Vykonstruované, lež, inkvizice. Lidé se zastávají šéfa Starostů, který se chtěl trhnout od Kalouska a teď mu přišlo obvinění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Půta

Půta obvinění, které mu policie sdělila v úterý 18. listopadu, odmítl. „Prohlašuji, že sdělené obvinění je naprosto neopodstatněné. Jsem nevinen. Nikdy jsem nepřijal úplatek v žádné formě. Po celou dobu svého působení v politice a veřejné správě na všech úrovních vystupuji a bojuji proti korupci, za otevřenost a transparentnost. Mé obvinění je pro mě neuvěřitelný komplot, který někdo vytvořil z důvodů, jež neznám, ale jež chci znát. Proti vzneseným obviněním se budu všemi dostupnými právními kroky bránit. Je velmi správné, že existuje i skutková podstata trestného činu křivé obvinění,“ napsal v tiskovém prohlášení.

Je to jako inkvizice. Chtějí se ho zbavit

Na sociálních sítích se vzedmula nebývalá vlna podpory na jeho adresu. „Jestliže Martin říká, že obvinění je lež, potom to tvrdím i já. Protože mu věřím. A jak koukám, je nás hodně. Říká se, že každý je úplatný, že je to otázka jen výše úplatku. Není to pravda. Svět není tak zkažený, jak by se mohlo jen filtrem policejních spisů zdát,“ uvedl lídr libereckých Starostů Michal Hron. „Když jsem se rozhodovala pro kandidaturu do komunálních voleb za Starosty, byl pro mě klíčový okamžik rozhovor, který jsem vedla s Martinem Půtou. Své postavení ve vedení Libereckého kraje si odpracoval léty práce v Hrádku nad Nisou a stal se respektovaným hejtmanem nejen v Libereckém kraji, ale i v rámci celé České republiky. Věřím, že se vznesené obvinění co nejdříve vysvětlí,“ zadoufala nová liberecká zastupitelka Květa Vinklátová.

Její kolega Jaroslav Zámečník se otázal: „Vzpomínám si, když byl obviněn plukovník Lessy, degradován, dehonestován s hrozbou vězení až na 12 let. Hned v první okamžik mi to nesedělo. Výsledek dnes známe. Byla to konstrukce s cílem odstavit nepohodlnou osobu. Byl vůbec někdo za takové křivé obvinění potrestán?“ přidal se i nový starosta Mnichova Hradiště, který v Liberci působil jako šéf mládežnické Liberecké občanské společnosti, Ondřej Lochman.

„Martina znám osobně několik let. Proto jeho obvinění z korupce považuji za zcela absurdní. Kdyby bylo v české politice více takových osobností, téma korupce by neexistovalo. Neb by prostě nebyly osoby, které byste mohli uplatit. Po anonymech, lživých článcích a špinavé kampani před dvěma roky v krajských volbách je zde tedy další pokus zdiskreditovat úspěšného a slušného politika, který je překážkou pro ty, jež mají zálusk na krajské finance nebo jeho STAN vnímají jako ohrožení,“ uvedl.

Ozývají se i nepolitici. „Mně to trochu připomíná inkvizici. Je někdo záviděníhodný, tak ho obžalujeme z kacířství, z toho se těžko vymlouvá,“ napsal Vladimír Cvrček. Na Půtovu obranu vzniká i petice. I na jejích internetových stránkách se to hemží podpůrnými hláškami. „Pan Půta je pro mne první vlaštovkou v politice, která znamená naději. Nevěřím tomu nařčení.“ - „V Hrádku udělal tolik změn díky své aktivnosti, co jiní nebyli schopni za 20, 30 let.“ - „Vykonstruované, lživé. Někomu překáží. Že by vzal úplatek, je blbost.“ - „Je hnusné, co dokáže boj o moc vytvořit za kauzy.“

Komu to prospěje?

Je už teď jasné, že některá přání výše zmiňovaných se nenaplní. Hlavně ta o rychlém vysvětlení celé věci. Ze strany justice zní, že studium obsáhlého spisu si vyžádá řadu měsíců. A po celou tu dobu s sebou Půta bude vláčet toto obvinění jako balvan na noze. Proto se objevují dohady, zda za kauzou nestojí politika. „Vždycky se nejdříve ptám, komu to prospěje. Populární hejtman se svými Starosty by byl favoritem v krajských volbách za dva roky. Takže bylo asi cílem oslabit jeho, a tím i celé Starosty. Při vší úctě k ostatním, druhý Půta mezi nimi není,“ myslela si Liberečanka Martina M.

Jiní pohlížejí ještě dále a domnívají se, že jde o snahu poškodit Starosty celostátně. Půta byl totiž až do vznesení tohoto obvinění i předsedou hnutí Starostové a nezávislí. Stal se jím v dubnu s plánem emancipovat se od TOP 09. V komunálních volbách STANu dali voliči najevo, že se jim tento směr líbí. A do toho přichází tvrdý úder. Půta dočasně opouští místo předsedy hnutí, nahrazuje ho jeho předchůdce Petr Gazdík. „Faktem je, že Půtova pozice je oslabena. A to jsme zrovna měli zahájit rozhovory s našimi partnery v jednotlivých krajích o spolupráci v příštích krajských volbách,“ konstatoval v LN místopředseda hnutí Stanislav Polčák.

Nicméně jsou to všechno jenom spekulace. I když mnozí se zdráhají uvěřit, že by populární hejtman byl něčeho takového schopen. „Je to i proti zdravému rozumu. I kdybych připustil, že je k takovému jednání náchylný. Což si myslím, že není. Ale má před sebou nadějnou politickou kariéru. Na politika je ještě relativně mladý. A bude to všechno riskovat kvůli úplatkům?“ podivuje se nevěřícně Petr Soukup. Na druhou stranu semínka pochybností jsou přeci jen zaseta. „Také se mi tomu nechce věřit. Ale zase musí mít policie něco v ruce, když vznesla obvinění. Jinak by to byli šílenci,“ domníval se Jaroslav Šípek.

Ať tak či onak, tato kauza důvěru v politiku nezvýší. Pokud by se skutečně prokázala Půtova vina, byla by to velice špatná zpráva. Byl by odsouzen politik, který se těší vysoké důvěře, a to i od svých nevoličů. „Šlo by o další velkou ránu pro celou českou politiku. Lidé by si říkali, komu se tady dá věřit? A řada z nich by nešla k volbám,“ výstižně to okomentoval v MF Dnes politolog Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …