Vykořisťování dětských uprchlíků v Turecku. Britská BBC našla otřesné důkazy

24.10.2016 20:05

Místo školní docházky dřina v továrnách. BBC zjistila, že v Turecku v továrnách na výrobu oděvů pro britské oděvní domy vykořisťují děti syrských uprchlíků.

Vykořisťování dětských uprchlíků v Turecku. Britská BBC našla otřesné důkazy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Marks and Spencer, Zara, Mango jeans či Asos – pro všechny tyto známé britské oděvní značky vyrábí na černo v Turecku oblečení uprchlíci ze Sýrie.

Všichni prodejci se dušují, že pečlivě kontrolují svoje dodavatele a v žádném případě netolerují vykořisťování uprchlíků a dětí. BBC ovšem v továrnách uprchlíky vypátrala a navíc doložila, že přinejmenším syrští uprchlíci jsou vykořisťováni. Dostávají prý na hodinu méně peněz, než je turecká minimální mzda.

„Když se Syřanovi cokoliv stane, vyhodí ho jako kus hadru,“ uvedl pro BBC jeden z uprchlíků, kterého naverbovali na ulici skrze prostředníka, který mu také vyplácí mzdu – na ruku a zase na ulici. Syřané si přitom uvědomují, že jsou vykořisťováni, nemohou s tím však prý nic dělat.

Nejmladšímu pracovníkovi bylo dle BBC patnáct let a více než dvanáct hodin denně žehlil oblečení, aby následně bylo naloženo na loď a přepraveno do Spojeného království. V jiné továrně zase děti dvanáct hodin denně bělily džíny pro zdraví rizikovými chemikáliemi, aniž by měly alespoň masku na obličeji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…