Vykutálení uprchlíci a vykutálené Romky to dali dohromady. No a výsledek?

21.09.2016 11:55

Bulharské ženy romského původu si našly nový přivýdělek. Uzavírají fiktivní sňatky s uprchlíky z Afghánistánu, Pákistánu či Sýrie a umožňují jim dostat se tak do Evropy. Většina peněz však podle reportáže bulharské televize Nova skončí u profesionálních „dohazovačů“.

Vykutálení uprchlíci a vykutálené Romky to dali dohromady. No a výsledek?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Jak vyplývá z reportáže, celá „transakce“ stojí až 5000 eur, ze kterých ovšem dostanou romské nevěsty jen malou část. Většinu peněz získají „dohazovači“, kteří se vedle těchto aktivit běžně věnují ilegálnímu převaděčství. Jedním z nich je také nejmenovaný dvaačtyřicetiletý Bulhar, který Nově poskytl o celém tomto výnosném byznysu vyčerpávající informace. Sám si vydělává nejenom jako pašerák lidí, ale také prodává ženy k prostituci.

Anketa

Kdo je nadějí české pravice?

0%
0%
45%
1%
6%
1%
hlasovalo: 9269 lidí

Samotné sňatky se odehrávají v Řecku, kde je podle zpovídaného muže snadnější vše vyřídit. „Přímo v Řecku jsou přeloženy dokumenty o zdravotním stavu romské ženy a také dokumenty potvrzující, že je ještě svobodná a může se tedy vdávat. Romky se ve skutečnosti se svými protějšky nikdy nesetkají. Vydaje na jeden uzavřený sňatek jsou velmi nízké. Samotný překlad dokumentů stojí tak 80 eur a příslušné dokumenty vydávají bulharské úřady zdarma.“

Důležitým článkem v řetězci je starosta řecké vesnice, který má pravomoc sňatky uzavírat. „Vše organizuje otec a bratr a vše se děje bez přítomnosti samotné romské nevěsty. Oni mi jen vždy sdělí, kolik žen ke vdávání potřebují, a já je musím sehnat. Afghánští, pákistánští či syrští uprchlíci, kteří míří do západních zemí, tak výměnou za 5000 eur získají uzavřením sňatků mnohem výhodnější pozici,“ uvádí bulharský převaděč a dohazovač v jedné osobě.

V posledním roce získalo povolení k pobytu v samotném Bulharsku 3200 přistěhovalců, kteří uzavřeli sňatek s bulharským občanem. Většina z nich pochází ze zemí třetího světa. Šéfka Úřadu pro uprchlíky Mariana Marinovová tvrdí, že v gesci jejího úřadu je zjišťovat, jestli byly sňatky uzavřeny přirozenou cestou. Bulharský dohazovač ovšem nevěří, že je to možné zjistit. „Kdo jim dokáže, že šlo o fiktivní sňatek? Všechny prostě řeknou, že se braly z lásky.“

Oslovená zástupkyně místního úřadu tvrdí, že se žádné fiktivní sňatky romských žen s uprchlíky nedějí. Reportéři bulharské televize Nova se však vydali přímo do jednoho z romských ghett v regionu Loveč a tamější obyvatelé jim dávají za pravdu. Jedna z přítomných žen potvrzuje, že jí byly nabídnuty peníze, když se vdá za pro ni neznámého muže. Nakonec ovšem dostala pouze 250 eur a další slíbené peníze již neviděla. Přiznává také, že zná i další ženy, které fiktivní sňatky uzavíraly.

 

„Neznám přesný počet těchto případů, ale bude jich hodně. Jejich manžely tady nikdo nikdy neviděl. Obvykle prý dostávají tak 1000 až 1500 eur. Jestli je ovšem opravdu dostaly, tak to nevím. Osobně jsem ty peníze neviděl,“ tvrdí v reportáži romský muž ve středním věku. Samotný dvaačtyřicetiletý dohazovač souhlasí s tím, že fiktivní sňatky jsou pro ženy určitým rizikem. „Pokud by žena náhodou zemřela, její majetek připadne uprchlíkovi. Romské ženy toho však většinou moc nemají a o následcích svého jednání stejně moc nepřemýšlí.“

Migrační krize je v Bulharsku žhavým tématem a většina populace není z případného příjímání většího množství uprchlíků příliš nadšena. Svědčí o tom i obrovská popularita bývalého zápasníka Dinko Valeva, který se stal jednou z nejoblíbenějších celebrit. Desítky tisíc svých příznivců z Bulharska i zahraničí si získal tím, že společně se svými pomocníky chytá ilegální migranty a předává je následně příslušným úřadům. Své akce nahrává na kameru a publikuje na svém webu a YouTube.com.

Jeho unikátní živnost mu přinesla nejenom popularitu a uznání v nejvyšších patrech bulharské politiky, ale také velmi solidní finanční prostředky. Nedávno se například chlubil tím, že si pořídil nový mercedes, jenž stál v přepočtu 2,5 milionu korun. Valev jako „zkušený marketér“ ví, co se sluší a patří, a v doprovodném komentáři nezapomněl poděkovat svým fanouškům. „Chtěl bych poděkovat vám, svým příznivcům, bez kterých by něco takového nebylo možné. Mám vás všechny rád,“ napsal Valev, za jehož smrt byla Islámským státem vypsána odměna ve výši 50 000 dolarů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…