Vylil se vztek: Profesor Dušek sdělil pravdu o koronaviru

27.05.2020 11:40

Šedesát procent českých zemřelých s koronavirem ve skutečnosti zemřelo na nějakou jinou zdravotní komplikaci. Slova, která vybuchla jako granát, především vzhledem k tomu, že je pronesl profesor Ladislav Dušek, šéf zdravotnických statistiků a jedna z nejvýraznějších postav „války proti viru“, jak karanténní opatření nazval premiér Babiš.

Vylil se vztek: Profesor Dušek sdělil pravdu o koronaviru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky

Profesor Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky, se v časech koronaviru stal jednou z výrazných postav expertního týmu, řídícího boj proti pandemii. Veřejnost zaujal zejména na „vědeckých tiskovkách“ na ministerstvu zdravotnictví, kde osobitě prezentoval aktuální vývoj křivek nákazy.

V úterý se však na odborné konferenci svolané Univerzitou Karlovou rozhovořil o tom, že možná až 60 procent zemřelých na Covid-19 zemřelo na nějakou jinou zdravotní komplikaci. Zda by tito lidé na své komplikace zemřeli i bez pandemie, to už však neuvedl.

Mezi 317 doposud zemřelými v ČR byly více než dvě třetiny starší 75 let, další čtvrtina v rozpětí 65-74.

Zprávu na svém Facebooku komentoval například Petra Macková, manželka Miroslava Macka, bývalého politika ODS a vystudovaného lékaře. Macek sám vyjádřil nedávno názor, že „ti lidé by nezemřeli navíc. Jen by zemřeli předčasněji. A leckdy by je to uchránilo od ohromného trápení v budoucnosti, kdy budou ležet s hadičkama, koukat do stropu v LDNce tři roky a možná si v duchu budou přát: Kéž by mě tehdy ten koronavirus usmrtil hned“.

Jeho manželka k tomu nyní k článku o slovech profesora Duška poznamenala: „To jen abyste věděli, že ten děsně nebezpečný covid nakonec víc zlikviduje naší ekonomiku, než zdraví obyvatel“.

Vyjádřil se i Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory, kterého opoziční TOP 09 vyslala jako svého zástupce do krizového štábu. I Šmucler dlouhodobě tvrdil, že obavy jsou přehnané.

Nyní k číslům z pohledu experta poznamenal, že jim věří a myslí si, že jinde budou ještě větší. Například v Belgii, kde byl za mrtvého na covid počítán každý, kdo umřel na zápal plic, to podle něj může být až 80 procent.

Celkově si ale Šmucler myslí, že jde o debakl české vědy, která „uvrhla lidi do ekonomického neštěstí spolu s médii a politiky“. Na druhou stranu na vědecké radě ministerstva prý podobné hysterické predikce, vyvolávající paniku, nezaznamenal.

Zastupitelka Prahy 2 za ODS Lenka Mottlová nabídla svůj pohled laika, který se ale MUDr. Šmuclerovi celkem blížil. „Je mi líto každého života, ale informujeme takto občany o úmrtí v souvislosti s onkologickými, srdečními a jinými nemocemi?,“ ptá se. Přemýšlí nad tím, zda hrozba skutečně byla tak velká, aby kvůli tomu spadl celý svět do ekonomické krize, lidé byli štváni proti sobě a z celých národů se udělala poslušná vystrašená stáda.

Paní Mottlové chybí relevantní závěry, co se vlastně stalo a co z toho vyvodit pro příště. „Zatím tedy výsledky nevidím žádné, dotace se sypou do zemědělství (vime, kdo je dostává nejvíce), zachraňují se společnosti, které již byly před likvidaci (smartwings) a takto bychom pokračovali do nevidím,“ lituje. Po tomto výkonu bychom se měli ještě intenzivněji zajímat, koho vlastně volíme a kdo nám vládne.

Zazněl ale samozřejmě i opačný názor. Pan Vilém Rössler, na sociálních sítích známý zejména jako obhájce prezidenta Zemana, prezentoval názor: „Nevím jestli je pan Dušek tak debilní, nebo to jen hraje“. S cukrovkou, vysokým tlakem, a dalšími potížemi, na které měli nakažení covidem umírat, se podle něj dá žít mnoho let.

„Nebýt covidu, tak ti lidé žili....chytrolíne,“ vzkázal profesorovi.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…