Vylítl mi tlak na tři sta, lamentuje starosta obce, kam přijdou uprchlíci. Z Bělé zní: Až je budete propouštět, tak...

06.08.2015 7:48

Běženci propuštění z uprchlického zařízení v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku by měli být pod přísnějším dohledem. Opatření má zajistit větší klid obyvatelům obce, kteří mají strach, aby se běženci neuchylovali ke krádežím a nesháněli bez peněz obživu. Jak totiž zjistil deník Právo, běženci opouštějí brány tábora takřka bez finančních prostředků.

Vylítl mi tlak na tři sta, lamentuje starosta obce, kam přijdou uprchlíci. Z Bělé zní: Až je budete propouštět, tak...
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Z uprchlického zařízení v Bělé pod Bezdězem jsou takřka denně propouštěni uprchlíci, kteří dostali povolení k pobytu na několik dní a poté musí opustit území České republiky. Jak zjistil deník Právo, běženci mají často jen minimální částku 400 korun a svačinu na cestu.

Do tábora však mnozí přicházejí v přepočtu s několika desítkami tisíc i statisíci korun. Někomu ale nezbude nic, jen zmíněná minimální částka a dluh vůči českému státu za úřední výlohy a ubytování (cizinci tu platí 240 korun za osobu a den). „Jak je v táboře stále více lidí, nedostává se oblečení a v zimě se stávalo, že lidi vyšoupli za bránu v jarní bundě, naboso v nějakých sandálech, jak před několika měsíci přišli,“ řekl Právu zdroj z tábora.

Pokud pracovníci tábora běžencům neporadili kudy na vlak, zmatení lidé prý bloudili po okolí. „Tomu chceme zabránit. Dohodli jsme se, že lidé z tábora budou pokaždé informovat místní policii, když kohokoli a kdykoli propustí, aby policie mohla pohyb lidí monitorovat,“ uvedl po středeční schůzce zástupců místní samosprávy, kraje, vedení tábora a Ministerstva vnitra starosta Bělé pod Bezdězem Milan Lomoz (ČSSD). „Jde nám o to, aby ti lidé dostali potřebné peníze na cestu a na jídlo, aby se neuchylovali ke krádežím a nesháněli bez peněz obživu,“ dodal.

V uprchlickém zařízení mezitím dál roste kapacita. Z původních dvou až tří stovek lidí se zvýšila na současných čtyři sta padesát. Do budoucna se počítá se sedmi set ubytovanými, pro něž se v areálu staví stanové městečko. Podle starosty je důležité zajistit dostatek informací o dění v táboře pro místní obyvatele, kteří začínají být ze situace nervózní. „Obavy lidí jsou pochopitelné, když vidí záběry z Calais,“ říká Lomoz.

Rozhodli o nás bez nás

Ani rozšiřování kapacity tábora v Bělé nestačí pokrýt masivní příliv imigrantů. Zástupci Ministerstva vnitra proto včera oznámili novinářům, že již tento pátek bude ve Vyšních Lhotách otevřeno další zařízení pro zachycené uprchlíky s kapacitou 220 míst. Další zařízení vzniknou v Balkové na Plzeňsku a v Drahonicích na Ústecku. Do konce roku se má kapacita míst zvýšit na 1400 míst.

Starosta Lubence, jehož částí jsou Drahonice, s rozhodnutím Ministerstva vnitra nesouhlasí. „Z té zprávy mi vylítl tlak snad na tři sta. Náměstek ministra vnitra mi sice něco avizoval, ale rozhodnuto bylo o nás bez nás,“ neskrýval Chaloupecký v rozhovoru pro MF Dnes zlost. Doufá nicméně, že se podaří s podporou obcí Podbořanska rozhodnutí ještě zvrátit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…