Vylosovaná čísla pro eurovolby: Šťastnou sedmičku má TOP 09

08.04.2014 10:37

ČSSD půjde do eurovoleb pod číslem 14, ANO získalo číslo 16, KDU-ČSL dostala pětku. KSČM má desítku, ODS 20, Úsvit 22 a TOP 09 sedmičku, která je považována za šťastné číslo. Čísla, jimiž budou označeny hlasovací lístky jednotlivých uskupení, dnes vylosovala Státní volební komise.

Vylosovaná čísla pro eurovolby: Šťastnou sedmičku má TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební billboard TOP 09

Číslo 13, které je považováno naopak za nešťastné, obdrželo uskupení Fair-play - Hnutí na podporu dobrovolných hasičů. Do čela pomyslného startovního pořadí se letos s jedničkou dostala strana SNK Evropští demokraté, která by mohla zastoupení v Evropském parlamentu opět získat po pětileté přestávce.

Žádná ze sněmovních stran nezískala číslo, se kterým úspěšně kandidovala v minulých evropských volbách v roce 2009. ČSSD tehdy kandidovala pod číslem 33, ODS pod číslem čtyři, KSČM pod číslem 21 a KDU-ČSL měla dvojku.

Čísla losovali Václav Henych z Ministerstva vnitra a Jiří Prox z Českého statistického úřadu s využitím dvou plastových nádob. V jedné z nich byla v obálkách čísla, ve druhé lístky s názvy všech 39 stran, hnutí a koalic, které se do voleb přihlásily. Své číslo 15 tak dostala i Československá strana socialistická, i když byla kvůli nedodržení podmínek kandidatury z voleb vyřazena. Číslo má pro případ, že by se odvolala k Nejvyššímu správnímu soudu a ten jejím námitkám vyhověl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…