Vyloučení Ruska z Rady Evropy. Je to prý jen otázka týdnů, důvodem je neplacení členských příspěvků

05.05.2019 8:40

Bude Rusko vyloučeno z Rady Evropy? Je to možné. Od roku 2017 totiž země bojkotuje placení členských příspěvků a dluží tak už dvě miliardy korun. Rusko neplatí kvůli sporu o anexi Krymu. Lhůta vyprší na konci letošního června, pak země dostane výzvu k odchodu. Píše o tom server iDnes.cz.

Vyloučení Ruska z Rady Evropy. Je to prý jen otázka týdnů, důvodem je neplacení členských příspěvků
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

V případě, že by k „ruxitu“ skutečně došlo, Rusové by například ztratili možnost dovolávat se svých práv ve Štrasburku. Přitom právě oni tuto možnost využívají nejčastěji. Celkem podali již 11.750 stížností. 

Moskva Radě Evropy neplatí od roku 2017. Tehdy nezaplatila ekvivalent ve výši poloviny českého příspěvku, od dalšího roku už nezaplatila nic. Dlužná částka, jež se na konci tohoto roku vyšplhá na 2,2 miliardy korun, neobsahuje úroky z prodlení. Moskva tímto krokem protestuje proti pozastavení hlasovacího práva ruské delegace v parlamentním shromáždění, k němuž došlo kvůli anexi Krymu.

Původní text ZDE.

I když si podle všeho Rada Evropy odchod Ruska nepřeje, strany se ocitly v politickém patu. Rusko totiž chce, aby organizace plně obnovila jeho hlasovací práva, což však Štrasburk nehodlá. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…