Vyloučený mocný ODSák Hrdlička o údajném podvodníkovi Marku Bendovi a dalších perlách

12.08.2013 11:37

Velmi otevřený rozhovor poskytl magazínu Týden podnikatel Tomáš Hrdlička. Muž, označovaný za vlivného zákulisního hráče na Praze 10 a v celém hlavním městě, se ještě před svým pátečním vyloučením ze strany rozpovídal o směšnosti dělení ODS na „čisté“ a „špinavé“, o úspěších, kterých strana pod jeho vlivem dosáhla, ale například i o tom, jak velmi ODS prospěl, když pomohl Vítu Bártovi založit Věci veřejné.

Vyloučený mocný ODSák Hrdlička o údajném podvodníkovi Marku Bendovi a dalších perlách
Foto: ČT
Popisek: Člen pražské regionální rady Prahy 10 Tomáš Hrdlička z ODS

V pátek odpoledne Výkonná rada ODS vyloučila ze strany Tomáše Hrdličku společně s poslanci Tomášem Úlehlou a Janem Floriánem, kteří nehlasovali proti důvěře Rusnokově vládě, ale opustili sněmovnu. ParlamentnímListům.cz poté Hrdlička sdělil, že situaci považuje za naprosto absurdní. Ještě před vyloučením se bývalý zastupitel Prahy 10 v rozhovoru pro magazín Týden rozpovídal o poměrech v pražské ODS, i na své poměry neobyčejně ostře.

Posměšné esemesky, které nedávno rozesílal některým spojencům expředsedy Nečase, byly podle něj správné. „Jinak než ironicky se k těmto situacím stavět ani nedá. Člověk by se musel zbláznit,“ říká Hrdlička. Jeho prý nikdo za nic neodsoudil a není spojen s žádnou kauzou. „Na rozdíl třeba od Marka Bendy, který zfalšoval svou diplomovou práci,“ připomíná známý podvod pražského poslance. Rozdíl je však prý v tom, že on to Bendovi nevyčítá, neoznačuje jej za nečistého a nevyzývá ho k odchodu.

„Vždy pro mě byl důležitější souboj názorů,“ vysvětluje. Podle něj si každý může sám udělat obrázek, kam jde ODS poté, co se v roce 2010 začala dělit na čisté a nečisté. Hrdlička nepřipouští, že by stranu mohl táhnout dolů právě on. „Mě označovali za kmotra a mezitím Tomáš Hrdlička po roce a půl sledování a odposlouchávání telefonů není ani podezřelý,“ upozorňuje.

Zato Petra Nečase chtěla policie od sněmovny vydat, a  další propagátor „očisty“, bývalý primátor Bohuslav Svoboda, už je dávno obviněn a teď se řeší, jestli se nestane dokonce obžalovaným.

Pak zavzpomínal, jak po sněmovních volbách v létě 2010, které v Praze suverénně vyhrála TOP 09, převzali s Borisem Šťastným pražskou ODS. „V tu chvíli nebylo moc lidí, kteří se chtěli přihlásit k odpovědnosti. My jsme se nebáli a tu odpovědnost jsme zvedli. Výsledkem naší práce byl primátor ODS, většina v radě hlavního města pro ODS, sedmnáct z dvaadvaceti starostů velkých městských částí. A k tomu dva senátoři ze tří,“ vypočítává úspěchy tehdejšího vedení.

„Po roce a čtvrt velmi nestandardně a s podporou Petra Nečase v noci na chodbách menšina absolutně nedemokraticky ovlivnila většinu a politické moci i odpovědnosti se ujali lidé, kteří mě mohou obviňovat z kdečeho,“ vysvětloval dále. Po dalším roce a čtvrt této politiky pak ODS neměla ani primátora, ani členy rady, přišla o několik radnic a řada z jejích elit je stíhána policií.

Pak se Hrdlička přihlásil ke svému podílu na vzniku strany Věci veřejné, která podle něj české politice velmi prospěla. „Kdyby nebyly Věci veřejné, tak je dnes předsedou vlády Jiří Paroubek. Vznik a úspěch Věcí veřejných umožnil vytvoření pravicové koalice. Takže to nebylo v rozporu, ale v souladu se zájmy ODS,“ myslí si.

„Řekl bych, že ODS nejvíce ublížil ten, kdo uzavíral koaliční smlouvy a vytahoval k moci pseudostranu TOP 09, což je podnikatelský projekt, a velmi dobrý, politického mága Miroslava Kalouska,“ myslí si. Právě tato strana prý napáchala nejvíce škod na vrub ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…