Vymažte mi mozek... Jirko, nedělej zpětně inkvizici. Režiséři Strach a Hřebejk se do sebe drsně pustili. Jde o Vorlíčka a dávné časy

08.02.2019 11:50

Před pár dny opustil tento svět režisér Václav Vorlíček, který měl na kontě pohádky jako Tři oříšky pro Popelku, Jak se budí princezny a mnoho dalších filmů. Tisíce lidí, které v minulosti Vorlíček bavil, litují jeho odchodu. Režisér Jiří Strach však připomněl něco, na co se dnes zapomíná. Na to, jak se na Vorlíčka hledělo po roce 1989.

Vymažte mi mozek... Jirko, nedělej zpětně inkvizici. Režiséři Strach a Hřebejk se do sebe drsně pustili. Jde o Vorlíčka a dávné časy
Foto: pixabay.com
Popisek: Film - ilustrační foto

Režisér Václav Vorlíček byl jedním z velikánů českého firmu a zůstane jím i po svém odchodu z tohoto světa, protože jeho pohádky a další filmy budou bavit i další generace. Ale Jiří Strach na sociální síti twitter připomněl, že někteří z lidí, kteří dnes nad Vorlíčkovým odchodem truchlí, mu před pár lety nemohli přijít na jméno.

„Vymažte mi paměť! Ti samí lidé, kteří po revoluci vyštípávali ‚toho komunistu‘ Vorlíčka z FAMU, se dnes předhánějí v RIPech a klaní se legendě,“ napsal režisér Jiří Strach na sociální síti.

Do debaty se zapojili europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) i další režisér Jan Hřebejk. Zdechovský pouze poznamenal, že ho situace po Vorlíčkově odchodu také překvapila. Jan Hřebejk se vyjádřil obsáhleji.

„Milý Jirko, ačkoli s KR jsem v roce 90 neměl nic společného, nebylo to žádné vyštípávání, ani pak s Menzelem. Bylo to trochu jinak, komplikovaněji, tak z toho,prosím,  nedělej zpětně inkvizici. Přišel třeba komunista Svoboda a nekomunistka Chytilová. Nebyls tam, nezjednodušuj to,“ požádal Hřebejk. Strach obratem odvětil, že tweet v žádném případě nesměřoval proti Hřebejkovi.

Nakonec Strach ještě doplnil, že Václav Vorlíček odešel z FAMU v roce 1991 a o jeho odchodu se brzo vytvořila legenda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…