Vyměklá Evropa, co se vymlouvá na humanismus. Analytička připomněla, co všechno kolem bruselských teroristů selhalo

26.03.2016 14:53

Analytička serveru Echo24.cz Lenka Zlámalová uvedla, že nebezpečně vyměklá Evropa posiluje teroristy a Zemany. Podle ní z detailů o vyměklosti evropské společnosti a neschopnosti se bránit mrazí.

Vyměklá Evropa, co se vymlouvá na humanismus. Analytička připomněla, co všechno kolem bruselských teroristů selhalo
Foto: Twitter.com
Popisek: Teroristické útoky v Bruselu

„Poslední epizoda po masakrech v Bruselu ji odkrývá úplně natvrdo. Džihádisté, vraždící na letišti a v metru, byly dobře známé nebezpečné osoby, které měly být přinejmenším pod nepřetržitým drobnohledem nejen belgických tajných služeb. Masový vrah z letiště Najim Laachraoui odjel už před třemi lety do Sýrie a přerušil veškeré kontakty s rodinou. Ta na jeho odjezd okamžitě upozornila policii. Nestalo se vůbec nic. Na tiskové konferenci po atentátech na to upozornil přímo jeho bratr Mourad. Belgický reprezentant a šampion v bojovém umění takenwoondo,“ uvádí Zlámalová s tím, že belgická policie se s rodinou spojila až po listopadovém teroru v Paříži. 

Zlámalová následně popisuje práci policie. Do Evropy se podle všeho mladík, který žil v Belgii pod falešným jménem Soufiane Kayal, mohl dostat mezi migranty po balkánské trase. „Na jihovýchodě kontinentu ho vyzvedl nedávno zatčený džihádista Salah Abdeslam, který zajišťoval dopravu a ubytování pro pařížské útočníky. Společně mimo jiné bez povšimnutí prošli policejní kontrolou v maďarsko-rakouském pohraničí,“ píše Zlámalová.

Původní text ZDE.

 
A všímá si i slov belgického ministra zahraničí Didiera Renyderse, který v neděli oznámil, že Abdeslam, jenž byl v sobotu zadržen, si vytvořil novou džihádistickou síť. Ani to však podle ní neznamenalo pro belgické policisty nic varovného.

„Podle informací zpravodajského serveru Politico vyšetřovatelé po zatčení Abdeslama vyslýchali jen hodinu. Neptali se ho údajně na možné plánované teroristické útoky, a to navzdory tomu, že v domě ve čtvrti Schaarbeek, kde se ukrýval, našli zbraně a rozbušky. S výslechem prý totiž začali chronologicky, a ptali se ho tak nejprve na teroristické útoky v Paříži, Ohled prý brali také na to, že byl po operaci postřelené nohy ještě zesláblý,“ konstatuje. Následně podotýká, že při úterních atentátech na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek zahynulo přinejmenším 31 lidí. Velitel policejního týmu Yves Bogaerts následně přiznává chybu. 
 
„Tajné služby a policie ignorovaly i nebezpečí masového vraha z bruselského metra Brahima El Bakraouiho. Loni v létě ho ze svého území dvakrát vyhostilo Turecko a podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ho Belgičané propustili na svobodu, přestože je Ankara varovala. Belgický ministr spravedlnosti Koen Geens tureckou kritiku odmítl. Podle něj v Belgii nespáchal žádné teroristické činy, a nemohl proto být zadržován. Jeho vládní kolega, ministr vnitra Jan Jambon už ale v pátek přiznal, že chybu udělala belgická ambasáda v Istanbulu tím, že se o Bakraouiho dostatečně nezajímala, když Turci dvakrát varovali, že je bojovníkem Islámského státu,“ všímá si Zlámalová. A konstatuje, že tajné služby a bezpečnostní složky v řadě evropských zemí zjevně nezvládají svou práci. A nejde prý jen o teroristy.
 
„Tvrdě byrokratizovaná evropská společnost žádá po běžných lidech čím dál víc dokladů o všem možném. Pak ale nedokáže zabránit tomu, aby kontinentem bez jakékoliv kontroly pochodovaly stovky tisíc migrantů bez jakýchkoliv dokladů. Německé policejní zdroje odhadují, že tři ze čtyř příchozích po balkánské cestě žádné dokumenty o své identitě neměli. Tu laxnost a vyměklost vydáváme za humanitu,“ kritizuje Zlámalová. A právě to, že státy nejsou schopny zajistit řád a bezpečí, vidí džihádisté.
 
„Proto už ani neváhají pustit se do dalších akcií do tří dnů po zatčení kompliců, kdy je pohotovost všech silových jednotek na nejvyšším stupni. Vnímá to většina běžných voličů, která si tu vyměklost dobře uvědomuje a cítí se jí ohrožena. Přesně ta vyměklost zaručuje přízeň rétorickým jestřábům, nabízející jednoduchá řešení, jako je Miloš Zeman,“ uzavřela.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…