Vyměňme Sobotku! Komunisté dopadli lépe v průzkumu a v ČSSD to opět vře

31.10.2016 17:42

V ČSSD to vře po zveřejnění průzkumu společnosti STEM, podle něhož by sociální demokraté mohli ve volbách skončit až třetí za jasně vítězným hnutím ANO Andreje Babiše a druhými komunisty. ČSSD je až třetí, byť o vlas. Poslanec ČSSD Stanislav Huml, jenž sám neuspěl ve volbách do senátu v Mělníku, volá po sesazení předsedy Bohuslava Sobotky. Strana prý potřebuje nového lídra.

Vyměňme Sobotku! Komunisté dopadli lépe v průzkumu a v ČSSD to opět vře
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

„Já jsem stál za Slávkem Sobotkou, když se ho snažili odvolat a nabádali ho po volbách, aby rezignoval. Tenkrát na to nebyla doba. Ale teď je na diskusi, kdo by měl vést stranu, čas,“ řekl Právu Huml. Ministr vnitra a statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec v nedělních Otázkách Václava Moravce ČT konstatoval, že pozice Bohuslava Sobotky bude na jarním sjezdu strany neotřesitelná.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Huml to však vidí jinak. „Na sjezdu by se to mělo podle mého soudu otevřít, dojít ke konsenzu a najít někoho, kdo začne tu politiku dělat trošku jinak než Slávek. On je strašně slušný, strašně hodný, výborný předseda vlády, ale té straně není schopen dát víc,“ dodal poslanec.

Sám však neví, kdo by měl Sobotku nahradit. Patřičná iniciativa by podle Humla měla vzejít odspodu. Se svým názorem není Humpl osamocen. Za pravdu mu dává poslanec Jaroslav Foldyna, který vedl kandidátku ČSSD v Ústeckém kraji v nedávných volbách. Strana skončila třetí za vítězným hnutím ANO a druhými komunisty. Jeroným Tejc nedávno vyzval k tomu, aby Sobotka obhájil post předsedy ve vnitrostranickém referendu.

Podobné volání však důrazně odmítá užší vedení strany. Jak předseda sněmovny Jan Hamáček, tak předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák tvrdí, že o předsedovi může rozhodnout sjezd jako demokratický orgán strany a ten Sobotku pravděpodobně znovu zvolí, protože měnit předsedu strany rok před volbami vyhodnotí jako nebezpečný krok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…