Výměnu pěti Čechů za libanonského agenta prý vyjednal bratr ministra spravedlnosti Pelikána

20.11.2017 10:33

Výměnu libanonského agenta Alího Fajáda za pětici Čechů unesených v Libanonu vyjednal arabista a starší bratr ministra spravedlnosti Petr Pelikán. O výměně nejen vyjednával, ale při výměně také vyčkával v Bejrútu jako pojistka pro tamní vládu. Píše o tom server Aktuálně.cz na základě informací od čtyř vysoce důvěryhodných zdrojů. Zprávu převzala ČTK.

Výměnu pěti Čechů za libanonského agenta  prý vyjednal bratr ministra spravedlnosti Pelikána
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Ministrův bratr je světově uznávaným arabistou a v Libanonu nějaký čas i studoval, výhodou bylo i jeho muslimské vyznání, píše web. Pověřovací dokument podepsal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

„Petr Pelikán má mou plnou důvěru a závazky, které mým jménem přijme, dodržím,“ píše se podle webu na konci pověření, které v lednu podepsal ministr Pelikán. Ministr ani jeho bratr se k informacím nevyjádřili.

Před Pelikánovým starším bratrem se o propuštění Čechů snažila česká diplomacie a tajné služby včetně Vojenského zpravodajství, které mělo mezi unesenými svého agenta. Vyjednávání ale nešlo hladce a v době, kdy do případu vstoupil arabista Pelikán, byly navíc tajné služby mezi sebou rozhádané a spolupráce vázla, uvádí web. Když Petr Pelikán nakonec výměnu vyjednal, sám se nabídl, že se do Libanonu vrátí na dobu, než vězni v obou zemích budou propuštěni. Bylo to gesto dobré vůle, řekl webu jeden ze zdrojů.

Pětice Čechů zmizela v Libanonu v červenci 2015, mezi nimi byli příslušník Vojenského zpravodajství Martin Psík, advokát Jan Švarc, překladatel Adam Homsi a dvojice novinářů jindřichohradecké televize Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň. Zadržení byli propuštěni v únoru 2016. V den, kdy se vraceli do vlasti, byl z české vazby propuštěn Libanonec Alí Fajád. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) poté médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pětice unesených bylo to, aby Česko nevydalo zadržovaného Fajáda do USA. Spojené státy požádaly o jeho vydání kvůli podezření, že je napojený na teroristickou organizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…