Vymezovat se vůči Havlovi a chartistům, to je tak podlé a ubohé... Režisérka Sommerová promluvila o odporných ubožácích z KSČ

04.07.2014 17:34

Známá režisérka Olga Sommerová natočila další dokument. Tentokrát o zpěvačce a signatářce Charty 77 Martě Kubišové. Pojmenovala ho příznačně: Magický hlas rebelky. Proč natočila film zrovna o této oblíbené české zpěvačce? Na to odpověděla v rozhovoru pro Reflex.cz.

Vymezovat se vůči Havlovi a chartistům, to je tak podlé a ubohé... Režisérka Sommerová promluvila o odporných ubožácích z KSČ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Režisérka Olga Sommerová

Předchozí dokument Olgy Sommerové mapoval život další české známé ženy, gymnastky Věry Čáslavské. A právě její osud inspiroval slavnou režisérku k natočení filmu o první dámě české pop music Martě Kubišové. „Jejich osudy jsou takřka identické. Narodily se ve stejném roce a obě řekly 'ďáblovi ne'. Tím myslím jejich odpor proti někdejší ruské okupaci a normalizaci společnosti. To je něco hrozně působivého, velmi si toho vážím. Postavily se totalitě, přestože byly na vrcholu kariéry,“ vysvětlovala režisérka motiv pro natočení svého nejnovějšího počinu.

Obě dámy pro ni také představují vzory. „Kolik bylo takových lidí, kteří se zřekli kariéry, protože nechtěli žít ve lži? Takových moc nebylo, například chartisté. Také Marta Kubišová to odvážně udělala. Nechtěla ztratit svoji čest,“ zdůraznila. Dokumenty o obou dámách by měly působit jako osvěta. „Mladí lidé by měli vidět, jak to bylo v dobách totality,“ myslí si.

Vzorem by měla být známá zpěvačka i pro ostatní Čechy. „Jestliže dnes máme takzvanou demokracii a svobodu, tak stejně se potýkáme s tím, že svoboda nám je pořád zapovídaná, že demokracie pláče. Příklad Kubišové není jenom příkladem z minulosti, ale i do přítomnosti a budoucnosti,“ uvedla.

Ubožáci, co se zapletli s komunistickým režimem

Marta Kubišová je podle Sommerové obdivuhodná ještě z jiného důvodu. „Zajímavé je, že Marta Kubišová, přestože prožila, co prožila, vůbec nikoho nesoudí. Ani český národ. Nepovyšuje se stejně jako jiní chartisté. Je velkomyslná. Naopak, jestli někomu někdo něco vyčítal z dob komunismu, tak to byli ti ubožáci, co se zapletli s totalitním režimem," řekla. 

Další dokument o osobnostech, které se postavily komunistickému režimu, ale neplánuje. „Skutečně jsem o tom už přemýšlela, ale na nikoho jsem nepřišla, kdybych chtěla pokračovat v této linii. Ivan Magor Jirous je po smrti, Václav Havel je po smrti, Aneta Fárová je po smrti. Já považuji bolševické režimy za to nejhorší, co tady bylo, proto Čáslavská a Kubišová, ženy, které se mu postavily," konstatovala.

Česká politická elita by se podle ní měla zamyslet nad svými postoji k disidentům. „Vadí mi ale, že současná politická reprezentace se vymezuje vůči disidentům, vůči Havlovi, to je něco tak podlého a ubohého. Kde byli, když Havel seděl ve vězení? Kde byli, když Marta odešla na venkov a musela místo zpívání okopávat mrkev? Kde byli, když Věra Čáslavská myla schody? Kde byli ti lidé? V komunistické straně, to je mi odporné. Proto si to musíme připomínat a vymezovat se proti totalitě," zdůraznila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …