Vypadáme jako exoti! V ČT se znovu řešila Zemanova cesta do Číny

04.08.2015 22:55

Zásadní problém je v tom, že jsme z EU jediní, kdo na oslavy 70. výročí konce druhé světové války do Číny pojede, shrnul své výhrady v úterních Událostech, komentářích k plánované cestě Miloše Zemana do Číny lidovecký poslanec Ondřej Benešík. Naproti tomu jeho sociálnědemokratický sněmovní kolega Jaroslav Foldyna ze sněmovního zahraničního výboru zdůraznil, že máme právo na vlastní zahraniční politiku.

Vypadáme jako exoti! V ČT se znovu řešila Zemanova cesta do Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

Pozvánku na oslavy konce války, které v ČLR proběhnou počátkem září, obdržel Miloš Zeman v červnu. Prezident v Číně stráví tři dny, ještě není jisté, zda se zúčastní vojenské přehlídky. Program návštěvy by měl Hrad dostat ještě v průběhu srpna.

Na přehlídce má své vojsko představit i Rusko, a to je jeden z důvodů, proč většina evropských politiků do Číny jet nechce. Nejen účast na přehlídce, ale i cesta samotná vadí pravicové opozici.

Nejsme satelitem

„Myslím, že je dobře, že ukazujeme, že nejsme nějakým satelitem, který se společně mýlí nebo má společně pravdu. Lidé také vidí, že česká vláda má svůj vlastní postoj. Tak jsme ho vyjádřili, já nevidím žádný problém,“ prohlásil Foldyna.

Na námitku, zda by vláda hlásící se k EU neměla s EU postupovat jednotně, pak uvedl: „Ve věci, jako je zahraniční politika, ukazuje ČR tu lepší tvář. Evropští politici by se měli zamyslet nad tím, že Čína jako oběť druhé světové války, jež měla 17 milionů obětí, která měla tragédii v Nankingu, nevidím na tom nic špatného. Měli by se nad tím zamyslet evropští politici.“

Benešík uvedl, že česká vláda má na takové rozhodnutí „svaté právo“, kterého jsme využili. „Já z toho nadšený nejsem,“ přiznal a dodal: „Nediktuje nám žádný Brusel, řekli jsme, že prezident tam chce jet, jen vypadáme jako exoti.“

Můžeme dělat vlastní zahraniční politiku

Foldyna upozornil, že EU se vůči Číně nevymezila nějakými sankcemi. „Domnívám se, že můžeme dělat zahraniční politiku, která není v rozporu s hlavní doktrínou zahraniční politiky EU,“ oponoval Benešíkovi.

Ten přiznal, že na takový postup máme právo, ale Německo, Francie, Británie mají také své obchodní zájmy v Číně. „A nemyslím, že jejich neúčast jim obchodní zájmy naruší. Netvrdím, že bude špatně, že tam prezident jede. Jen jestli to neudělá z nás problémové členy EU,“ vyjádřil své obavy a dodal: „Zásadní problém vidím v tom, že jsme jediní, kdo tam jede.“

Moderátor poukázal na to, že vláda nemusí Zemanovi cestu do Číny schválit. Foldyna s odkazem na slova premiéra i ministra zahraničí si ale myslí, že vláda ji odsouhlasí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…