Vypadněte, nařídil soud ,,Klinice"

05.09.2017 11:24

Aktivisté z Autonomního centra Klinika na pražském Žižkově musí vyklidit budovu i pozemky novému majitelu, Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), rozhodl pražský městský soud. Verdikt je pravomocný.

Vypadněte, nařídil soud ,,Klinice"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Autonomního sociálního centra Klinika, které nelegálně působí v objektu vlastněném Správou železniční dopravní cesty

Obvodní soud dal požadavku SŽDC nepravomocně za pravdu letos v lednu. Státní organizace tehdy poukazovala na to, že aktivisté budovu nadále využívají, ačkoliv smlouva o roční výpůjčce už dávno vypršela. SŽDC chce do objektu po opravách přestěhovat část svých zaměstnanců.

Zástupci Kliniky ale tvrdí, že je to v rozporu s územním plánem. K neuposlechnutí výzvy vyklidit objekt se prý rozhodli také kvůli obavám z toho, že by po jeho opuštění přestali být pro stát partnery k vyjednávání. Argumentovali také tím, že požadavek na vyklizemí pozemku je v rozporu s dobrými mravy.

Klinika v Jeseniově ulici pořádá přednášky, koncerty, dílny či jazykové kurzy, zaměřuje se také na pomoc migrantům. V minulosti se stala útokem žhářů zřejmě ze strany extremistů, policie však případ odložila kvůli důkazní nouzi. V objektu byla také několikrát nahlášena výbušnina, nikdy se žádná nenašla.

SŽDC získala budovu od státu loni v říjnu. Po pozdější prohlídce konstatovala, že je „ve znepokojivém stavu“. Radnice Prahy 3 vyzvala policisty k vyklizení objektu, to ale bude možné až po právní moci rozsudku.

 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…