Vypálit Kliniku, ať se zbavíme těch parazitů? Drsná dohra „upalování policajtů“

15.07.2019 10:15

Trvalo skoro rok, než se soudy začaly věnovat případu aktivistky z Kliniky, která na pochodu Prague Pride vyzývala k použití Molotovových koktejlů proti policii. Že se tak stalo schvaluje i novinář Jiří X. Doležal, který s dotyčnou nemá slitování. „Jámokálečka vyhrožovala policii – úřadu, který my, co na rozdíl od squatterů platíme daně, platíme proto, aby nás chránil před násilím podivných sociálně patologických subjektů, jako jsou squatteři z Kliniky.“ A obrací se na známé osobnosti, které se Kliniky zastaly, zda s jejím myšlením souhlasí.

Vypálit Kliniku, ať se zbavíme těch parazitů? Drsná dohra „upalování policajtů“
Foto: Repro Reflex
Popisek: Reportáž Jiřího X. Doležala o hygieně na Klinice

Je to již téměř rok, co se na pražském průvodu Prague Pride objevila na transparentu aktivistky výzva „Fuck gender take a Molotov burn the Police“, což je doloženo i fotografiemi. V překladu „Do prdele s genderem, vem molotova a vypal policii“. Jak jsme nedávno informovali, transparentem se začal zabývat okresní soud v Karviné. Dle státního zastupitelství totiž dnes již osmnáctiletá aktivistka podněcovala k trestnému činu. Na transparent aktivistky upozornila bývalá policistka a aktivistka za práva příslušníků Petra Lhotáková.

Anketa

Máte raději písničky Karla Gotta, nebo komentáře Jindřicha Šídla?

hlasovalo: 15183 lidí
„Jakožto bývalou policistku a současně aktivistku za práva příslušníků mě to opravdu drtí, že se toto mohlo stát v centru Prahy za přihlížení policejního managementu, který dovede trestat řadové policisty za různé marginálie, jako jsou výstrojová nekázeň či drobné prohřešky. A toto jako by nebylo,“ vyjádřila se pro ParlamentníListy.cz. „Takže se na mě obrátili příslušníci, kteří to neunesli, co se týče těch zasahujících policistů na místě,“ uvedla. Fotku stáhla na Facebooku a napsala výše zmíněný komentář. „Na to se nabalilo plno dalších příslušníků, kteří tam diskutovali. Nabralo to takových obrátek, že jsem se rozhodla za odborovou alianci integrovaného záchranného systému – kterou spolu vedu – a za institut, který řeší šikanu na pracovišti, respektive rovný přístup, podat oznámení policejnímu prezidentovi, pokud už to tedy nebylo zpracováváno a zadokumentováno jako protiprávní jednání, podněcování a navádění proti určité skupině – která tam byla jasně definovatelná – a to je tedy policie,“ vysvětlila.

Jak uvádí server Aktuálně.cz, aktivistka popírá, že by chtěla podnítit trestný čin upalování policistů. „Jsem anarchistka a přála bych si svět bez policie. Text transparentu jsem ale myslela tak, aby policie byla zrušena. Ne však násilnou cestou. Byla to nadsázka, kterou ale policisté nepochopili,“ uvedla a snažila se vysvětlit anglický výraz „Burn the police“. Výraz podle ní znamená „zapal policii“. „A policie není ani policista, ani policejní auto, a dokonce ani policejní stanice. Policie je instituce, nehmotná věc, kterou zapálit nejde,“ dodala. Průvodu se zúčastnila jako sedmnáctiletá, bude tedy prý souzena jako mladistvá.

A nyní se do aktivistky pustil Jiří X. Doležal. „Když chce nějaký levicový extremista zabíjet lidi či zapalovat budovy, je to samozřejmý, pochopitelný a tolerovatelný projev jeho revoluční uvědomělosti. Kdyby ovšem nějaký pravičák – třeba já – přišel s návrhem vypálit pár squatů, abychom se tam přebývajících parazitů zbavili, tak mě ještě předtím, než mě zavřou, ubije sjednocená levice a kavárna stočenou Deklarací lidských práv,“ prohlašuje hned na začátek a dodává, že ti samí lidé, kteří odsoudí jakýkoliv ostrý výrok zprava výzvy squatterů k zapalování služeben ignorují.

Doležal sám dle svého vyjádření nemá policii také příliš v lásce. Policejní experti mají podle něj bujnou fantazii, když ho obvinili z toxikomanie kvůli anekdotě, ale v tomto případě mají podle novináře a psychologa pravdu: „V případě výzev nesených v loňský nejteplejší den v Praze obvinění sedí, ty totiž skutečně k násilí vyzývaly. A to doslovně a výslovně.“

Novinář pak aktivistku, která transparent údajně nesla, jmenuje. Jedná se prý o Markétu Juřicovou a Doležal dodává, že se s ní setkal už na reportáži o Klinice, kterou natočil, ještě než byla budova vyklizena exekutorem. Reportáž se týkala hygienických zařízení ve squatu, respektive mimo něj. „Když jsme ji začátkem roku potkali na Klinice, tak si nás celou dobu točila na mobil, plynně komunikovala s ostatními špinavci ze squatu, vystoupila na jejich tiskovce, a byla tam jako doma. A je tedy více než pravděpodobné, že je Juřicová vedle svých dalších revolučních zásluh také autorkou některého z výkalů, kterých náš štáb zmapoval na zahradě squatu plnou jámu.“ Toto Doležal vztahuje na policii, která podle něj sice má „imperialisticko-buržoazní podstatu“, leč „na svou čest prohlašuji, že nas*áno neměli v žádné ze služeben, které jsem, kdy navštívil“. A ironicky dodává, že to zřejmě aktivisty z Kliniky irituje.

A na závěr konstatuje, že výzvy k násilí jsou prostě nepřijatelné. „Vyzývat k násilí nebo hrozit násilím se opravdu nesmí. Pokud vám někdo vyhrožuje násilím a začne se k vám přibližovat, máte plně v souladu s českými zákony právo nutné obrany.“ Dodává, že útok na instituce je zvláště nepřijatelný: „Jámokálečka vyhrožovala policii – úřadu, který my, co na rozdíl od squatterů platíme daně, platíme proto, aby nás chránil před násilím podivných sociálně patologických subjektů, jako jsou squatteři z Kliniky.“ Na závěr vyzývá osobnosti, které se dříve Kliniky zastaly, aby nemlčely, například dokumentaristku Helenu Třeštíkovou nebo filosofa Václava Bělohradského. „Nebo snad pan Bělohradský s paní Třeštíkovou považují násilí zleva za akceptovatelný jev postmoderního paradigmatu?“ ptá se řečnicky.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …