Vyplulo na povrch: Utajená schůzka poslance ČSSD a Grosse před expremiérovou smrtí?

03.11.2016 15:38

Poslanec ČSSD Richard Dolejš uvedl, že expremiér Stanislav Gross trpěl před smrtí pocitem, že se stal obětí zločinu. I kvůli tomu se Dolejš vydal na policii. Informaci přinesl server Seznam Zprávy.

Vyplulo na povrch: Utajená schůzka poslance ČSSD a Grosse před expremiérovou smrtí?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ex-premiér Stanislav Gross

Dolejš Grosse navštívil zhruba dva měsíce před jeho smrtí, a to se svým stranickým kolegou Lubomírem Zaorálkem. Gross v té době trpěl amyotrofickou laterální sklerózou. Dolejš v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že sám Gross tehdy otevřel téma svého zdravotního stavu. „V té souvislosti jsme dostali informaci, že mu byly při rozboru vlasů nalezeny v organismu těžké kovy. Takže je možné říct podezření, že tam mohlo jít o zavinění třetí osoby,“ uvedl Dolejš.

Jak uvádí server, v organismu expremiéra se našly zvýšené hodnoty arzenu, methylrtuti a kadmia. „Z té informace o těžkých kovech jsem byl v šoku, protože jsem s ním hovořil asi rok před tou poslední schůzkou a tam mi sdělil, že si teprve dělá rozbor z vlasů, ale výsledek jsem neznal,“ říká Dolejš, který šel na policii krátce po Grossově smrti, když se dočetl v médiích, že vdova Šárka nechce nechat provést pitvu. 

  • Původní text ZDE

Podle jeho slov Gross však nikdy nenaznačil, s čím konkrétním svou obavu z otrávení spojuje. Dokonce spolu prý ani nikdy nemluvili o expremiérových kauzách – například pořízení bytu či zbohatnutí při obchodu s akciemi firmy Moravia Energo.

Server následně podotýká, že Dolejšovo oznámení pražská kriminálka sice prověřovala, ale už nikdy nedala vědět, s jakým výsledkem. Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová podotkla, že důsledným vyšetřováním všech souvislostí a vyhodnocením dostupných materiálů nebylo zjištěno, že by se v dané věci jednalo o podezření ze spáchání trestného činu. 

„Vše bylo prověřeno a odloženo. Žádné podezření tam nebylo,“ podotkl šéf oddělení násilné kriminality Ladislav Novák s tím, že pitva se však neprováděla. O žádných obavách Grosse nevěděl. „Nic takového Stanislav Gross určitě nevyslovil, potvrzuje to i manželka. Vše je zaprotokolované,“ dodal. To, že je to blbost, řekla i Šárka Grossová. „Nikdy jsem tady pana Dolejše neviděla, nikdy se o Standu nezajímal. Nikdy tady za ním nebyl,“ uvedla také Grossová. Podle poslance Dolejše však Grossová o jejich návštěvě nevěděla.

Gross prý také požadoval kontakt na vědkyni a senátorku Evu Sykovou, která se zabývá výzkumem kmenových buněk. Ta setkání s ním potvrdila. Zároveň řekla, že šlo však o klasický průběh ALS. „Takové hladiny těžkých kovů, které byly nalezeny u něj, se můžou vyskytovat u mnoha lidí a nemusí nic způsobit. A taky nevím, kde by k tomu přišel,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…