Výprask Trumpovi na summitu EU. Nejhlasitější byli Merkelová a Schulz

03.02.2017 16:36

Slova německé kancléřky Angely Merkelové, jež z jejích úst zazněla na summitu Evropské unie na Maltě, si republikánský prezident USA Donald Trump příliš za rámeček nedá. Merkelová totiž mimo jiné uvedla, že Unie musí hledat svou budoucnost bez ohledu na Trumpa.

Výprask Trumpovi na summitu EU. Nejhlasitější byli Merkelová a Schulz
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

„V popředí našeho zájmu stojí jednání o Evropě, ne to, abychom se zabývali jinými částmi světa,“ nechala se slyšet Merkelová. Podle jejího názoru musí Unie hledat sama svou roli ve světě, budoucnost společenství je podle ní důležitější než rétorika, jež zaznívá z USA po nástupu nové administrativy. 

A co si myslí kandidát sociální demokracie na kancléře Martin Schulz? Podle jeho slov představuje Trump velké nebezpečí pro demokracii. 

Původní text ZDE.

Podle rakouského kancléře Christiana Kerna může Trumpův nástup posloužit i k posílení a sjednocení Evropské unie. Své řekl i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) – podle něj by Evropa neměla reagovat na novou americkou administrativu hystericky. „I navzdory možná některým kontroverzním výrokům amerického prezidenta jsou USA pro Evropu důležitý obchodní partner a jsou také pro Evropu strategický bezpečnostní spojenec,“ poznamenal při příjezdu na summit český premiér. Důležité je, aby začal běžet normální pragmatický dialog, kdy by se měly hledat společné zájmy například v obchodu, při řešení ohnisek nestability, migrace či při likvidaci teroristické hrozby.

„Budu během našeho jednání apelovat, abychom s Američany intenzivněji komunikovali a pokusili se pochopit, v čem se po nástupu Trumpa bude americká politika lišit, v čem zůstane stejná. Je potřeba hledat elementární shodu a spolupráci. Navzdory všem problémům, nedorozuměním, výkřikům. Je potřeba udržet pragmatickou komunikaci a spolupráci,“ myslí si český předseda vlády. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…