Výprask novému primátorovi Prahy od Babišova „korunního prince“: Chybí mu pokora, jako lídra bych ho nevzal!

06.12.2018 15:51

Petr Stuchlík si jako lídr hnutí ANO v komunálních volbách v Praze pomýšlel na post primátora. Ale voliči rozhodli jinak. Přisoudili hnutí Andreje Babiše až páté místo a na Stuchlíka zbyla jen opoziční lavice. A ač v politice není dlouho, tak jako správný opoziční politik nenechává na vládnoucí koalici v čele s Pirátem Zdeňkem Hřibem nit suchou. Raději se podívejte sami, jak mluví o Pirátech, zastupitelích Prahy Sobě či TOP 09 a STAN.

Výprask novému primátorovi Prahy od Babišova „korunního prince“: Chybí mu pokora, jako lídra bych ho nevzal!
Foto: JK
Popisek: Lídr pražské kandidátky hnutí ANO Petr Stuchlík

„Pokud už teď kolem sebe slýchám ‚Jéžiš, tady ta koalice nevydrží, protože na to nemají, už teď jsou rozhádaní‘, tak mně by to mělo dělat radost jako opozičnímu politikovi, ale nedělá, protože tím, kdo to odnese, je Praha a my všichni, co v ní žijeme,“ varoval Stuchlík. Praha má podle něj zejména v dopravě tolik problémů, že už nesnesou odkladu. „Ale myslím si, že občas si lidé potřebují uvědomit, že se máme hodně dobře a že někdy nějaké nesmyslné vize o milionu stromů sice zní hezky, ale že je potřeba, aby jezdily tramvaje, aby jezdilo metro a aby taky měly kde jezdit auta,“ konstatoval Stuchlík v internetové televizi XTV, když seděl naproti moderátorovi Lubošovi Xaverovi Veselému.   

Samotnému primátorovi Prahy Zdeňku Hřibovi prý chybí pokora. „Chybí mu pokora, což je jeden z důvodů, proč bych jej nevzal, protože každý leader musí být silný a sebevědomý, ale musí být také ochoten naslouchat, musí umět dojednat kompromis. Já mám pocit, že Piráti jsou takoví novodobí svazáci, kteří mají svou pravdu a z té nejsou ochotní ustoupit. Prostě nejsou,“  šil Stuchlík do Hřiba.

Stávající koalici vyčítá, že hledá nějaké jiné varianty pro dostavbu malého i velkého městského okruhu. Kdyby Piráti a spol. vzali již existující plány, v roce 2028 by prý mohl být malý okruh dokončen.

Pak Stuchlíka trápí jeden dopravní problém. Pokud se tramvaje vrátí do horní části Václavského náměstí, omezí to prostor pro demonstrace. „A mně jako ryzímu demokratovi by bylo hodně líto, kdybychom nemohli demonstrovat na Václavském náměstí,“ zaznělo z úst Stuchlíka.

Nejen kvůli dopravě se mu zdá, že si stávající koalice počíná dosti amatérsky. „Největší problém je, že oni nezvládají základní organizační techniky, které i ten největší začátečník – manažer musí zvládat,“ vypálil Stuchlík. Vyčítal koalici, že není schopná opozici informovat o tom, co chystá, aby opozice mohla načíst související materiály. A já nevím, jestli je to neschopnost, nebo záměr. My jsme včera vyzvali primátora Hřiba, aby dbal na dodržování demokratických zásad. Jak může opozice komentovat něco, co rada bude projednávat, když dostáváme podklady jen pár hodin předem,“ kroutil hlavou Stuchlík. „Co pamatuji, tak nikdy v procesech na magistrátu nebyl takový bordel,“ vypálil Stuchlík.

V rozhovoru došlo i na kauzu Andreje Babiše, ve které je obviněn ze spáchání podvodu za 50 milionů korun. Stuchlík prý věří v český justiční systém, který mimo jiné před lety osvobodil Věru Jourovou z vazby v kauze Budišov.

Sám si na vlastní kůži vyzkoušel, jaký je rozdíl mezi mediální realitou a realitou. Když on přišel s nápadem na výstavbu obytného mostu, byl za blázna. Když s podobným projektem přišla o pár měsíců později občanská iniciativa, prý je to zajímavý nápad. „Když s něčím takovým přijde nominant hnutí ANO, tak pro spoustu médií je to nesmysl. I takových těch veřejnoprávních – typu Nora Fridrichová (s pořadem 168 hodin). Nesmysl, hrůza a megalomanie. Ale když s tím samým přijde o tři měsíce později hodná občanská iniciativa, tak je to zajímavý projekt,“ řekl Stuchlík.

Když se rozhovor blížil k závěru, Luboš Xaver Veselý zaskočil Stuchlíka otázkou, zda je korunním princem hnutí ANO. „To nevím,“ řekl jasně. „Mám pocit, že si vás Andrej Babiš trochu vychovává,“ dodal k tomu moderátor. „Ale zase musím říct upřímně, že já jsem ambiciózní člověk. Nevstupoval jsem do politiky s tím, že budu opoziční zastupitel. Vydal jsem se na cestu, ale ještě přesně nevím, kam povede,“ řekl Stuchlík.

Zatímco u politiků TOP 09, STAN či Praha sobě má pocit, že jsou schopni se domluvit a jako politici jsou schopni hledat kompromis. Piráti mu skutečně připomínají komunistické svazáky z 50. let 20. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…