Výprask vládě za předkládaná čísla: Ekonomika zpomalila, je silná nezaměstnanost. Společnost přijala hru na prosperitu

03.04.2017 16:50

„Jaká úspěšná vláda? O čem to, sakra, mluvíte?“ ptá se ve své analýze na serveru Echo24.cz Karel Kříž. Pozastavuje se především nad tím, že společnost přijala hru na prosperitu, kdy vládě věří, že nastartovala ekonomiku. „Čísla a souvislosti blíže nezkoumá, což je škoda,“ dodal Kříž.

Výprask vládě za předkládaná čísla: Ekonomika zpomalila, je silná nezaměstnanost. Společnost přijala hru na prosperitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády

Domnívá se totiž, že při bližším pohledu na realitu by lidem poněkud ztuhly rysy. „Makroekonomická čísla nejsou nic moc. Vezeme se s mírně pozitivním trendem, který je v posledních letech cítit po celé Evropě, o nějakém dohánění Západu, natož o ekonomickém zázraku nemůže být ani řeč. Poslední rok dokonce vybočujeme – zatímco zbytek Evropy mírně zrychluje, Česko zřetelně zpomaluje,“ podotýká kriticky Kříž. 

Následně uvádí, že po nástupu Sobotkovy vlády poskočilo hospodářství o 2,7 %. „Co k tomu přidala vláda? Zrušením důchodové reformy a slibem elektronické evidence tržeb (i kontroly DPH) určitě nic. Hrubý domácí produkt totiž začal stoupat už ve čtvrtém kvartále předchozího roku a jeho růst přes export přiživilo i umělé oslabování koruny. S ním Česká národní banka přišla už v listopadu 2013,“ dodává.

  • Původní text ZDE

„V roce 2015 stoupl HDP o pěkná 4,5 %, nicméně toto číslo, vyhnané prášky z evropských fondů – po jejich vyschnutí v roce 2016, znovu potvrzeno nebylo. Ekonomika loni zpomalila na 2,3 % a ve čtvrtém čtvrtletí dokonce zbrzdila až na 1,9 %. Vzhledem k tomu, že dlouhodobě nejpomalejší ekonomický útvar světa, eurozóna, ve stejném čase přidala 1,7 %, dá se loňský výsledek českého hospodářství označit za překvapivě slabý,“ řekl.

A zpochybnil i čísla okolo nezaměstnanosti, kdy předseda vlády i ministři hlásí nejnižší nezaměstnanost v Evropě. Což podle něj není pravda, kdy nižší čísla v Unii mají třeba Maďarsko, Dánsko, mimo EU pak Norsko i Švýcarsko. „Nezaměstnanost zřetelně klesá v celé Evropě a v Česku stále zůstává silných 370 tisíc nezaměstnaných, tedy aktuálně 5,1 %,“ dodal. 

Závěrem se pak vyjádřil i k průmyslu, který podle jeho slov také v posledních dvou letech silně zpomaluje. „Tristní je situace ve stavebnictví, které loni kleslo o silných 7,5 % a je stále téměř o celou čtvrtinu (!) pod úrovní rekordního roku 2008. Neblahá situace ve vývoji veřejných staveb i bydlení souvisí s rozvratem stavební legislativy, na jejímž počátku byli zkraje 90. let zejména ministři životního prostředí Ivan Dejmal a Josef Vavroušek a spolu s nimi jejich guru, český premiér Petr Pithart,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…