Výrazně vzrostl objem sázek na Zemana. A tak bookmakeři úplně otočili kurzy

23.01.2013 13:56

Jedna větší sázka na některého z prezidentských kandidátů nemá vliv na kurzový pohyb u sázkových společností, ale jiná věc je, když začnou lidé houfně sázet na Miloše Zemana. Pokud se navíc otevřou témata, která mu více vyhovují, dojde k dokonalému prohození původně stanovených kurzů pro druhé kolo.

Výrazně vzrostl objem sázek na Zemana. A tak bookmakeři úplně otočili kurzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: V divadle Hybernia se konala debata dvou finalistů prezidentské volby. Moderoval Václav Moravec

Jak na houpačce se vyvíjejí kurzy sázkových společností na to, kdo se stane prvním přímo zvoleným českým prezidentem. Zatímco před prvním kolem byl nejvíce favorizován Miloš Zeman – a také v něm vyhrál – pro druhé kolo se největší sázkové společnosti zpočátku shodly na jasném favoritovi Karlu Schwarzenbergovi (kurzy od 1,4 do 1,5), zatímco jeho rivalovi přisoudily roli papírového outsidera (kurzy od 2,4 do 2,5).

„Po prvním kole vše nasvědčovalo tomu, že pan Schwarzenberg, do té doby třetí vzadu, bude tím, kdo se bude smát. Byl příjemným překvapením, dobře si počínal v prezidentských debatách, velmi dobře zvládal kampaň na sociálních sítích. A dalo se čekat, že to bude on, kdo z té druhé pozice bude mít výhodu. Bezprostředně po volbách mu navíc vyjádřili podporu někteří kandidáti, co nepostoupili. Tohle všechno bylo mixem, který měl vliv na to, že byl Schwarzenberg zpočátku takovým favoritem,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Obrat přinesl atraktivní kurz a televizní debata pro Zemana

Po několika dnech se však kurzy srovnaly a pak dokonce úplně otočily. „Sázkaře zaujal atraktivní kurz na Zemana, začali na něj sázet, následovala televizní debata, kterou politologové i sociologové hodnotili tak, že vyzněla ve prospěch Zemana. To vše mělo vliv na to, že se kurzy překlopily do opačné polohy,“ zdůvodňuje Petr Šrain, proč byli bookmakeři sázkových společností přinuceni k takovému veletoči.

Stanovování kurzů pro prezidentskou volbu má několik faktorů. „Jsou to poslední výstupy na internetu, ankety a proběhlo už několik prezidentských debat. To je jedna věc, která měla na vývoj kurzů vliv. A druhá věc je ta, že v posledních dnech registrujeme výrazný objem peněz, který byl vsazen na to, že bude zvolen Miloš Zeman. Tudíž ten kurzový pohyb byl v tomto kontextu logický,“ konstatuje Petr Šrain.

Jedna velká sázka sama s kurzy nepohne

Vyvrací však názor, že by kurzy rozkolísala milionová sázka na některého z kandidátů. „Na kurzový pohyb nemá ani tak vliv jedna větší sázka, spíš se na tom podílí to, že většina sázek jde na Miloše Zemana. A také to, že se v tuto chvíli otevřela témata, která přihrávají panu Zemanovi, což se promítne jak do očekávání bookmakerů, kam by kurz mohl směřovat, ale také do názorů sázejících,“ říká pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Sázení na prezidentskou volbu srovnává s živým sázením v průběhu tenisového utkání. „Když se bude Berdychovi extrémně dařit během zápasu s Djokovičem, tak se na něj budou snižovat kurzy a proti tomu bude stoupat kurz na Djokoviče. Nebo když hrají dva vyrovnaní tenisté, což je i případ postupujících do druhého kola přímé prezidentské volby, tak na toho, kdo vyhraje první set, se při sázení naživo kurzy výrazně snižují,“ dodává Petr Šrain.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…