Výrobce čistých aut se v Německu uvedl nezapomenutelně: Začal načerno kácet les

17.02.2020 22:56

Ekologové se bouří proti výstavbě první evropské továrny automobilky Tesla, kritizují dopady, které tento projekt bude mít na životní prostředí, konkrétně jde o vykácení více než 90 hektarů lesa. Soud v Německu proto o víkendu nařídil pozastavit kácení stromů na pozemku u Berlína, kde má závod stát, aby se nejdříve mohl zabývat protesty ekologů, informuje server iDNES.cz.

Výrobce čistých aut se v Německu uvedl nezapomenutelně: Začal načerno kácet les
Foto: tesla-museum.org
Popisek: Nikola Tesla

Vyšší správní soud pro Berlín a Braniborsko rozhodl poté, co státní úřad pro životní prostředí v oblasti povolil vykácení více než 90 hektarů lesa. Stavební povolení však plánovaná továrna Tesly zatím nezískala. Úpravy terénu, které začaly minulý týden ve čtvrtek, tak automobilka Elona Muska prováděla na vlastní riziko.

Vykácení celé oblasti bylo už na spadnutí, soud proto rozhodl okamžité zastavení prací, aby stihl vyřídit žádost lokálního ekologického spolku Gruene Liga Brandenburg (Zelená braniborská liga) ještě předtím, než z pozemku zmizí poslední strom. Ekologové rovněž upozorňovali, že plánovaný závod může v oblasti znečistit pitnou vodu.

Tesla a braniborská vláda mají čas do úterý, aby na rozhodnutí vyššího správního soudu reagovaly. Braniborský ministr hospodářství Jörg Steinbach na Twitteru uvedl, že pak bude „spoléhat na okamžité rozhodnutí“ zmíněného soudu. Stavba se může zpozdit až o několik měsíců, pokud se stromy na stavebním pozemku nevykácejí do poloviny března, tedy ještě před dobou páření divokých zvířat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…