Výročí 50 let od okupace Československa. Toto se chystá

19.08.2018 9:12

Výročí 50 let od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy a události srpnových dnů 1968 připomene v Praze i dalších městech několik akcí. Jsou mezi nimi výstavy, koncerty, vzpomínková shromáždění, ale především uctění památky lidí, kteří za odpor vůči okupantům zaplatili životem. Proslovy k tomuto výročí avizovali předseda vlády či předsedové obou komor Parlamentu, naopak prezident Miloš Zeman žádný projev nechystá.

Výročí 50 let od okupace Československa. Toto se chystá
Foto: archiv redakce
Popisek: Invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do Československa

V Praze se nejdůležitější akce soustředí u budovy Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici. Pietní akt za oběti okupace začne v 11:00 a kromě ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala při něm přednesou projevy premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Sněmovny Radek Vondráček a primátorka Adriana Krnáčová. Právě u budovy rozhlasu se odehrály boje, při kterých bylo zabito či smrtelně zraněno 17 lidí. Vysílání navzdory snaze okupantů neskončilo, rozhlas v noci z 20. na 21. srpna a následující ráno informoval o aktuálním dění. Oběti připomene nová pamětní deska.

Od 18:00 bude litoměřický biskup Jan Baxant sloužit v Chrámu Matky Boží před Týnem bohoslužbu za oběti okupace. Týž den od 20:00 začne na Václavském náměstí Koncert '68, na kterém zazní známé skladby spojené s rokem 1968 v podání Marty Kubišové, Marty Jandové, Anety Langerové, Lucie Bílé a dalších zpěvaček a zpěváků. Doprovázet je bude Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Anketa

Doporučili byste svému synovi či vnukovi jít sloužit jako voják z povolání, kdyby o to projevil zájem?

12%
88%
hlasovalo: 5683 lidí
Týž den večer kolem 22:00 si budou lidé moci připomenout památku studenta Jana Palacha, který se upálil na protest proti okupaci. U jeho pomníku na Václavském náměstí bude hořet pochodeň, od které si zájemci budou moci zapálit svíčku. Jinou z obětí okupace, Marii Charouskovou, uctí odpoledne zástupci ODS. V 16:30 se sejdou u Rudolfina, odkud se vydají k pamětní desce této studentky na Klárově. Charouskovou vojáci smrtelně postřelili 26. srpna 1968, když jela na ČVUT, kde dokončovala diplomovou práci.

Výročí okupace se v Praze věnuje velké množství fotografických výstav. Některé začaly již dříve, další pořadatelé zahájí přímo v den výročí. Již 20. srpna v 17 hodin začíná ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí expozice s názvem Za vaši a naši svobodu 1968-2018, jejíž anglická verze putovala od dubna po USA. Výstava bude mít i ruskou verzi v Moskvě a od září ukrajinskou verzi v Kyjevě. Od středy si lidé budou moci prohlédnout i venkovní výstavu fotografií, které v Praze v roce 1968 pořídil americký student a které poté převzal západní tisk.

Další výstavy či koncerty pořádají pražské městské části, například Praha 10 vystaví v malešickém parku dobové fotografie pod názvem Srpen 1968. Praha 3 hodlá atmosféru roku 1968 připomenout koncertem v hospodě U Vystřelenýho oka, kde vystoupí mimo jiné Vladimír Merta, Jan Hrubý a Ondřej Fencl. Na Vítězném náměstí v Praze 6 bude mít 21. srpna ve 13:00 slavnostní vernisáž venkovní výstava Paměť národa ´68, jejíž součástí jsou fotografie Josefa Koudelky.

Akce k připomenutí 21. srpna 1968 se konají i v dalších městech ČR. Například v Brně na Jakubském náměstí začíná happening v 15:00. Zazní projevy, protestsongy, připravená je také výstava o okupaci a promítání dokumentů v bývalé budově České televize. V 19:00 bude následovat mše za oběti okupace v kostele svatého Jakuba. V Liberci uctí lidé památku obětí na shromáždění u památníku na náměstí Dr. E. Beneše v 9:00. Odpoledne na vzpomínkovou akci naváže promítání autentických záběrů a koncert písní Karla Kryla. V Plzni začne hlavní program k výročí ve 14:00 na náměstí Míru, kde organizátoři z Českého rozhlasu připomenou hlavně boje o rozhlas a uctí památku ochránců. Před budovu bude přistaven tank.

Okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy začala v noci z 20. na 21. srpna. Ráno k budově rozhlasu a také na Václavské náměstí dorazily tanky, které ostřelovaly Národní muzeum. Od dopoledních hodin jednalo předsednictvo Národního shromáždění, které posléze vydalo prohlášení, že považuje vstup vojsk za porušení mezinárodního práva a žádá jejich odchod. Odpoledne se k výzvám státních orgánů připojila vláda. Ve 22:00 zahájily sovětské tanky palbu, která trvala půl hodiny. První den okupace bylo zabito nebo smrtelně zraněno 58 občanů Československa.

Vpád vojsk Varšavské smlouvy znamenal konec reformního procesu, který se označuje jako pražské jaro. Následovala po něm doba normalizace. Část okupačních vojsk v Československu zůstala a opustila stát až koncem 80. let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…