Výročí Jana Husa. Chystají se venkovní slavnosti i bohoslužby

06.07.2015 6:39

Na Staroměstském náměstí i v jeho okolí v centru Prahy se dnes budou druhý den konat Husovské slavnosti. Na náměstí bude především hudební program a vpodvečer ekumenická bohoslužba. Program zakončí tichý průvod se svíčkami k Vltavě. Tradiční bohoslužba k uctění památky Jana Husa se uskuteční v Betlémské kapli, kde se jí od 15:00 zúčastní i prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka. Připomínky Husova života a díla se dnes budou konat také na dalších místech.

Výročí Jana Husa. Chystají se venkovní slavnosti i bohoslužby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha Jana Husa za sousoší pomníku na Staroměstském náměstí v Praze

V Husinci se církevní reformátor oslavuje každoročně, považuje se za místo jeho narození. Letos trvají slavnosti již od pátku, lidé si mohou prohlédnout zrekonstruovaný Husův památník. Navštívit mohou koncerty, divadla, filmové projekce i bohoslužbu. Na Plzeňsku připravil netradiční připomínku Jana Husa pěvecký sbor Chrástochor, který se zástupci místních křesťanských církví obejde osm Husových pomníčků a soch v kraji.

Pražské Husovské slavnosti při příležitosti 600. výročí upálení Jana Husa pořádá Českobratrská církev evangelická a Církev československá husitská. Chtějí připomenout Jana Husa jako zosobnění boje za pravdu a morální věrohodnost. Slavnosti určené pro širokou veřejnost nabízejí škálu akcí od bohoslužeb přes koncerty, divadelní vystoupení až po přednášky a diskuse.

Přednášky historiků a besedy se budou dnes konat v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí či v kostele U Salvátora. Programy o Husově odkazu pro dnešní svět jsou naplánované do kostela sv. Martina ve zdi.

Na fasádě Betlémské kaple bude ve 14:00 odhaleno umělecké dílo, které vzniklo u příležitosti letošního výročí. Systém destiček připevněných na dům, jimiž má procházet sluneční svit, vytvoří na fasádě nápis Za pravdu. Stejné dílo bylo vytvořeno také pro Kostnici, kde katolický kněz našel před šesti stovkami let smrt.

V Betlémské kapli dnes začíná výstava Za pravdou stát věnovaná Husovi. Expozici připravilo Husitské muzeum v Táboře ve spolupráci s Husovým muzeem v Kostnici. Zakončením dnešního programu bude večer ve Smetanově síni Obecního domu. Symfonický orchestr Hlavního města Prahy FOK a Kühnův smíšený sbor představí píseň z doby husitské Píseň o pravdě a zazní skladby Jaroslava Krčka k poctě Jana Husa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…