Výročí atentátu na Heydricha připomenou dvě venkovní výstavy

26.05.2017 6:24

Výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha dnes v Praze připomenou dvě venkovní výstavy. Hrdinství domácího i zahraničního československého odboje představí panelová výstava před dejvickou budovou generálního štábu. Na Klárově u památníku druhého odboje bude otevřena výstava o vojácích i civilistech, kteří se na atentátu s krycím názvem Anthropoid před 75 lety podíleli, informuje ČTK.

Výročí atentátu na Heydricha připomenou dvě venkovní výstavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rekonstrukce atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha

Výstavu před generálním štábem na Vítězném náměstí připravil Vojenský historický ústav. „Autoři v ní představí hrdinství československého domácího i zahraničního odboje, přípravu a provedení atentátu a připomenou dějinné souvislosti i následné represe období heydrichiády,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Hodinu po poledni bude další výstava Anthropoid - 75 let otevřena v parku Klárov. „Místo jsme si nevybrali náhodou, přes ulici se nachází dům, kde měly byt Marie Kovárníková se svou sestrou. Ty zde přebíraly zprávy o Heydrichově denním programu, které předávaly parašutistům,“ uvedl Miloš Borovička, mluvčí Československé obce legionářské.

Autoři podle něj chtějí výstavou připomenout nejen hrdinství vojáků, ale především nezištnou pomoc řady domácích spolupracovníků, kteří za to často zaplatili mučením a životy svými i svých blízkých. Výstavu připravil kolektiv autorů s historiky Jaroslavem Čvančarou a Vlastislavem Janíkem.

Výstava bude v češtině a v angličtině, aby oslovila i zahraniční turisty, kteří se o atentátu mohli dozvědět třeba z nových filmů. „Uvádíme tak některé věci na pravou míru a zároveň je chceme navést na další místa v Praze a okolí, která jsou spojené s parašutisty a jejich pomocníky,“ dodal Borovička. Výstava bude na Klárově do 15. června, pak se přesune na Karlovo náměstí, na kterém se o víkendu 17. a 18. června bude konat vzpomínková akce. V parku například vyroste výcvikový tábor československých parašutistů v Anglii.

Další připomínkové akce výročí spáchání atentátu jsou naplánovány na sobotu. V Libni se uskuteční rekonstrukce atentátu a v Lešanech v rámci zahájení sezony Vojenského technického muzea bude Rota Nazdar předvádět komentované ukázky výcviku nasazení parašutistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…