Vys*at se na to? Migrace vždy byla a bude, řekl Schwarzenberg a začal mu u pultu zvonit mobil

24.05.2018 11:10

Expředseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se na půdě Poslanecké sněmovny rovněž vyjádřil k tématu migrace. Dolní komora Parlamentu jedná o Marrákešské deklaraci.

Vys*at se na to? Migrace vždy byla a bude, řekl Schwarzenberg a začal mu u pultu zvonit mobil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Již za starého Rakouska byl podivný zvyk českých poslanců, kteří během týdne pobývali ve Vídni, rokovali na říšské radě a objížděli ministerstva,“ zmínil úvodem Schwarzenberg, že pak poslanci hovořili proti Rakousku.

„Zdá se, že se tyto mravy zachovaly a nyní lidé bouří proti bruselské byrokracii. A pak jedou do Bruselu a pak hovoří jiným jazykem. Tento zlozvyk existuje,“ podotkl Schwarzenberg.

Anketa

Zeman vyhlásil, že Babiše jmenuje znovu premiérem bez ohledu na výsledek referenda v ČSSD. Je to dobře?

79%
21%
hlasovalo: 10043 lidí

„Nicméně si můžu těžko představit úmluvu, která by byla na jednu stranu závazná, a na druhou stranu nezávazná,“ dodal pak Schwarzenberg pak k marrákešskému protokolu. „Něco odpřísáhnout a pak se na to vysrat? I to se opakuje. Migrace vždy byla a vždy bude,“ řekl jasně Schwarzenberg s odkazem na Haškova Švejka, kterého označil za „českého národního klasika“.

„Je opravdu prvotní zájem, aby toto neprobíhalo živelně, nýbrž v jistých pravidlech a legálně. Nemůžeme si dělat iluze, že vybudujeme Velkou čínskou zeď kolem České republiky. Musíme počítat s fakty a podle toho se chovat, a ne si myslet, že se tomu vyhýbáme,“ řekl Schwarzenberg a začal mu zvonit mobilní telefon.

„Ti, co si myslí, že se tomu vyhneme, vědomě lžou,“ zaburácel dále Schwarzenberg. „Budeme se muset chovat jako ostatní evropské národy. Můžeme brzdit, můžeme protestovat, ale nevyhneme se tomu. Prosím, aby čeští politici mluvili stejně v Bruselu jako v Praze,“ dodal dále expředseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Pirátský poslanec František Kopřiva se domnívá, že více nebezpečné než marrákešský protokol jsou výroky prezidenta Miloše Zemana k Novičoku. Své pak řekl také poslanec Volný.

„Občané jsou bombardováni různými dezinformačními zdroji,“ řekl Kopřiva. Poslanec Lubomír Volný (SPD) následně požádal Kopřivu, aby zopakoval výrok z výboru. „Chtěl bych jej požádat, zda by zopakoval, že vlastenectví je pro něj vágní pojem,“ sdělil Volný s tím, že na výboru mělo zaznít i souhlasné stanovisko s Marrákešskou deklarací z úst Piráta.

„Mluvíte o jednání výboru asi měsíc starém,“ sdělil Kopřiva v reakci. „Výrok tu zazněl překroucený, takhle jsem to neřekl,“ dodal Kopřiva. Druhý dotaz si nemohl vzpomenout, tak požádal předsedajícího o zopakování. Ve Sněmovně zazněl smích. 

„Jako Pirát nemám problémy s krátkodobou pamětí, neboť jsem neinhaloval,“ podotkl následně Volný a zopakoval Kopřivovi otázku.

„Za mě osobně, co se týče toho textu, ten text akčního plánu není v rozporu s programem České pirátské strany,“ zodpověděl poté Kopřiva. Problémy s migrací se mají řešit tam, kde vznikají, dodal Kopřiva.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Předseda SPD Tomio Okamura uvítal, že Sněmovna tento bod zařadila na program. „Dovoluji si navrhnout znění jednovětného usnesení: Migrační a azylová politika ČR musí zůstat v plné kompetenci ČR,“ podotkl úvodem Okamura a vyzval vládu, aby zaujala nesouhlasné stanovisko se zněním Marrákešské deklarace. 

Následně z deklarace citoval, například zdůraznil, že partneři Rabatského procesu upřednostňují dobrovolný návrat. „Myslím, že pro nás, jako pro SPD, je nepřijatelné, abychom salámovou metodou ukrajovali ze svrchovanosti České republiky a předávali pravomoce mimo naši kontrolu,“ podotkl Okamura.

„Lubomír Metnal se nevymezil proti protokolu. Proti protokolu se naopak vyjádřil ministr vnitra Maďarska,“ sdělil dále Okamura a souhlasí s maďarským zástupcem. „Námitka, že nás tento postoj vlády k ničemu nezavazuje, je dětinská. Na základě jakého mandátu pan ministr jednal?“ zeptal se dále Okamura. 

„Uvedený protokol je faktickou legalizací migrace. Protokol vyzývá ke zrušení postihu za nelegální vstup do země. To je fatálně nebezpečné pro naši zemi. Jak víme, blíží se také základní revize dublinského protokolu,“ řekl Okamura. Jestli odsouhlasíme pravomoce na nadnárodní úroveň, zbavíme se podle Okamury de facto suverenity národa.

„Nevymezení se proti marrákešskému protokolu, znamená de facto zradu našeho národa,“ dodal. Ve svých slovech zmínil také Istanbulskou úmluvu. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Na slova Tomia Okamury zareagovala poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Jste tak velký demagog, nebo máte tak hluboké neznalosti?“ rozčílila se na Okamuru poslankyně. „Chci upozornit na to, že usnesení je naprosto v rozporu ze závazky, ke kterým jsme přistoupili již při našem vstupu do Evropské unie,“ sdělila Langšádlová velmi rozhorleně. Spoustu věcí kolem migrace podle ní musíme řešit společně.

„Je komické, že paní Langšádlová nebyla na jednání výboru a teď tady mudruje,“ zareagoval následně Okamura. 

V Poslanecké sněmovně vystoupil při projednávání marrákešského protokolu také ministr vnitra Lubomír Metnar, který obhajoval svůj postoj.

„Odmítám povinné kvóty, odmítám ilegální migraci. A razím to, že ilegální migrace se má řešit ve zdrojových zemích, kde vzniká. Kategoricky odmítám bezprecedentní překrucování závěrů konference a zastrašování,“ řekl úvodem rázně Metnar.

Konference podle něj nepřijala žádnou právní úmluvu. „Chci zdůraznit, že dokumenty jsou vskutku právně nezávazné,“ sdělil Metnar. „Žádný protokol ani žádná deklarace nebyla mnou podepsána,“ dodal Metnar.

Přijetí migrantů podle něj podléhá rozhodnutí České republiky. „Osoba musí splnit náležitosti. Tedy pouze na České republice záleží, kdy a koho do vlasti přijmeme,“ sdělil a poukázal na to, že by rád novou legislativu ohledně přijímání cizinců.

Zhruba po 2,5 hodinové debatě pak Sněmovna v souvislosti s debatou o sporné marrákešské deklaraci pojednávající o imigraci z Afriky do Evropy navrhla, aby Česko podmínilo rozvojovou pomoc zdrojovým státům jejich spoluprací v návratové politice. Usnesla se o tom na návrh evropského výboru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…