Vyšetřování a podání obžaloby bylo mafiánským krokem, bouří se kvůli Opencard exprimátor

23.12.2014 18:55

Pražský městský soud vrátil státnímu zastupitelství k došetření obžalobu 15 pražských radních v kauze Opencard. Informoval o tom bývalý primátor Tomáš Hudeček, který patří mezi obviněné. Informaci potvrdila i mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Obžaloba se týká údajného porušení předpisů v souvislosti se zadáním zakázky na podporu programového vybavení firmě Haguess.

Vyšetřování a podání obžaloby bylo mafiánským krokem, bouří se kvůli Opencard exprimátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Automat na jízdenky

„Soud vrátil obžalobu k došetření. Státní zástupce proti tomu podá stížnost," uvedla Zenklová bez dalších podrobností. Mluvčí soudu Markéta Puci sdělila, že ve věci rozhodl 19. prosince v neveřejném jednání a dnes rozhodnutí rozeslal do datových schránek. Na podání stížnosti má státní zástupce tři dny od doručení. „Ukázalo se, že vyšetřování a podání obžaloby bylo mafiánským krokem, který měl poškodit TOP 09," prohlásil Hudeček, jenž ve straně působil do letošního října. „Podle mých informací někteří z vyšetřovatelů vstoupili do hnutí ANO," doplnil. 

Hnutí ANO vyhrálo na podzim na pražském magistrátu volby. Šéf hnutí Andrej Babiš poté oznámil, že se Hudeček ucházel o možnost vést pražskou kandidátku ANO. Hudeček to popřel. Řekl, že od hnutí dostal nabídku, kterou ale odmítl. 

Státní zastupitelství podalo obžalobu na 15 radních a úředníků letos v červnu. Město podle něj pochybilo tím, že nevypsalo otevřenou soutěž. Vznikla tak prý mnohamilionová škoda. Radní, kteří jsou obviněni z porušení pravidel hospodářské soutěže či z porušení povinnosti při správě cizího majetku, vinu odmítají. Brání se tím, že v dané situaci nemohli postupovat jinak kvůli licenčním smlouvám.

Vedle Hudečka čelí obvinění i další bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Kritizovaný projekt pražské karty Opencard, která slouží mimo jiné jako tramvajenka či průkazka do knihovny, vyšel zhruba na 1,35 miliardy korun. Je spojen s řadou problematických smluv, s nimiž se město dlouho neúspěšně vyrovnává. 
    
Minulý týden v kauze padly první pravomocné tresty. Bývalý ředitel magistrátního odboru informatiky Ivan Seyček si odpyká 3,5 roku vězení za zvýhodnění firmy Haguess ve výběrovém řízení, šéf hodnotící komise Jiří Chytil odešel s podmíněným trestem 1,5 roku odnětí svobody. Seyček se chce proti verdiktu dovolat k Nejvyššímu soudu. Úředníci odpovídali za průběh zakázky na vybudování pražského centra kartových služeb v letech 2006 a 2007, tedy v době, kdy Prahu řídil primátor Pavel Bém (ODS). Ten v trestním řízení figuroval pouze jako svědek. 

Sněmovní komise pro Opencard minulý měsíc oznámila, že podá na dozorovou státní zástupkyni Dagmar Máchovou trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. Komise označila dvě desítky bodů v prověřování, vyšetřování a dozoru kauzy jako „závadové" s tím, že „se chytila malá ryba a velká uplavala". 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…