Vyšetřování nákupu Pandurů prý bude ještě na dlouho

11.07.2015 9:18

Bývalý americký velvyslanec Richard Graber odmítl vypovídat ve sledované kauze obrněných transportérů Pandur. To znamená, že soud jen tak neskončí, neboť soudkyně Veronika Čeplová prý nechce případ uzavřít bez výpovědi důležitého svědka. A stát tak žádá o pomoc americké úřady.

Vyšetřování nákupu Pandurů prý bude ještě na dlouho
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci sdělila, že předsedkyně senátu tento výslech opakovaně urgovala, a to jak přes ministerstvo spravedlnosti, tak i přes americkou ambasádu v Praze, ale bez vytouženého účinku.

Svědectví bývalého amerického velvyslance je přitom nesmírně důležité. Rakouští manažeři prý totiž upozorňovali americkou ambasádu, že nákup pandurů pro českou armádu údajně doprovázely žádosti o obří úplatek a velvyslancem v té době nebyl nikdo jiný než Graber. Američtí diplomaté měli následně o všem informovat Washington. 

„Ve WikiLeaks jsme dohledali, že americká ambasáda v Praze své centrále poslala zprávu, že k této nabídce došlo,“ uvedl investigativní reportér Radiožurnálu Janek Kroupa s tím, že chce soudkyně Čeplová patrně vědět, co přesně bylo obsahem sdělení, které šlo z Rakouska na pražskou ambasádu a následně prý putovalo i do Washingtonu. 

Jak se uvádí na webových stránkách Českého rozhlasu, letos v červnu se kvůli výslechu Grabera sešli zástupci Ministerstva spravedlnosti i americké ambasády. „Američané na jednání řekli, že Graber k soudu nedorazí,“ informoval Český rozhlas.

„Předsedkyně senátu vypracovala dodatek k žádosti o právní pomoc a zahrnula do tohoto dodatku skutečnosti, které prokazují, proč má právě tento konkrétní svědek vypovídat,“ osvětlila situaci mluvčí soudu Markéta Puci. 

Obviněným je někdejší poradce expremiéra Mirka Topolánka

Z podvodu je v kauze obrněných transportérů Pandur obžalován lobbista Marek Dalík, někdejší poradce expremiéra Mirka Topolánka. Dalík podle obžaloby předstíral, že má vliv na rozhodování politiků. Údajně si měl říct za vyjednání státní zakázky o úplatek půl miliardy korun. Samotný Dalík to ale logicky odmítá. Za pokus o podvod Dalíkovi nicméně hrozí až deset let vězení, ale soudkyně Čeplová už dříve upozornila na to, že čin může ještě překvalifikovat. 

Už teď je tedy jasné, že soud hned tak pokračovat nebude. „Budu trpělivý. Potom začnu uplatňovat návrh na to, aby ten proces skončil v době, která je přiměřená,“ komentoval Českému rozhlasu postup Dalíkův advokát Tomáš Sokol s tím, že počká do konce prázdnin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…